КЛИКАЙ

синоними: Klee Kai

произход – САЩ

размери

ръст макс. до 45 см

тегло – съществуват 4 тегловни варианта на породата:

той – до 4,5 кг

мини – от 4,5 до 6,8 кг

стандартен – от 6,8 до 9 кг

голям – от 9 до 11,3 кг

История Историята на тази млада порода започва в средата на 70-те години, когато Линда Спурлин открива едно "дефектно" кучило на сибирско хъски. Кученцата, които вижда, представляват миниатюрен вариант на хъскито и тя решава, че този тип на породата би бил по-подходящ за отглеждане в домашни условия. И така се ражда кликай. На езика на ескимосите това означава "малко куче". И тези животни наистина оправдават даденото им име. Най-вероятно става дума за хипофизарна джуджевидност, позната и при други породи.

Общ вид Малко, пъргаво и елегантно куче. С компактно тяло, равномерно покрито с козина, прави уши и подобна на лисича опашка.

Тип поведение Весело и жизнерадостно куче, но с добър инстинкт на пазач. Неговата любяща натура и лоялност го превръщат в чудесен компаньон.

Цвят Допустими са всякакви цветове от черно до светлосиво, както и петна по всички части на тялото, които обаче трябва да бъдат добре балансирани и приятни за окото. Устните са черни, с изключение на случаите, когато кучето е червено. Тогава могат да имат шоколадов цвят.

Космена покривка Козината на кликай нормално е средно дълга или дълга. Покривните косми са гладки и никога не са стърчащи встрани. Има добре развит подкосъм.

Глава Малка и пропорционална на тялото, с леко заоблена черепна част. Челото е 5/8 или 1/2 от общата дължина на главата. Стопът е добре изразен, но не прекалено. Устните са добре пигментирани и плътно прилепнали. Муцуната е средно дълга и е между 3/8 и 1/2 от дължината на главата, средно широка, постепенно стесняваща се към носа. Носната гъба е черна или шоколадовокафява при червените кучета.

Уши Средно големи, пропорционални, с триъгълна форма. Високо поставени, с леко заоблени върхове и здрави хрущяли. Прави.

Очи С бадемовидна или овална, до средно кръгла форма. Цветът им е кафяв или син. Допуска се различен цвят на очите.

Зъби Добре развити, с ножична захапка.

Шия Средно дълга, приблизително 1/3 от дължината на тялото, с аркообразна форма. Носи се гордо изправена.

Гърди Дълбоки и добре замускулени, без да са твърде широки. Ребрата са добре извити.

Тяло Дължината му от стернума до седалищните издатъци е 2,5–5 см по-голяма от височината при холката.

Корем Стегнат и мускулест.

Предни крайници Погледнати отпред – успоредни и прави, с прибрани към тялото лакти. Дължината на крака до лакътя е половината или малко по-малко от височината при холката. Метакарпусите са леко наклонени.

Задни крайници Погледнати отзад, са прави и успоредни, с добре замускулени бедра. Скакателната става е ясно изразена. Метатарзусите са къси, почти отвесни. Допълнителните пръсти се отстраняват.

Лапи Малки, с овална форма, компактни, добре окосмени, с растяща между пръстите и стъпалните възглавнички козина.

Опашка Средно дълга, когато е отпусната, достига до скакателната става или малко под нея. При движение се навива над гърба. Покрита е с дълга козина.