КАНЕКОРСО, – FCI № 343

синоними: Cane Corso, U Cane E Presa, U Molosso, Cane Curs, Corso Dog, Cane di Presa, Macellaio Herder
произход – Италия
размери
FCI АКС КС
ръст 62–68 см, допуска се толеранс 2 см
58–64 см, допуска се толеранс 2 см
тегло 42–50 кг
38–45 кг
История Тази скоро регистрирана, но древна порода води произхода си от молосовите римски кучета, чието предназначение било твърде многостранно – за лов на едър дивеч, за гладиаторски битки по арените, за охрана на домовете и за пазач на добитъка. Първата и вече широко известна "издънка" на римските молоси е неаполският мастиф, който на практика представлява по-груб вариант на канекорсо. От този корен произлизат и множество регионални варианти, като сицилианското бранчиеро, калабрийското букчириску и сицилианското вукчириску.
Общ вид Едро и масивно куче със здрава конституция и едновременно с това елегантно, с удължени мускули.


Тип поведение Спокойно и уравновесено куче с чувство за отговорност.
Цвят Черен, оловносив, кафяво-сив, тигров, пепелявожълт и пепелявочервен. Последните два цветови варианта трябва да имат черна маска.
Космена покривка Козината е къса, твърда и лъскава, с подкосъм.
Глава Широка, здрава, с квадратна форма. Линията на черепната част е изразено конвергентна по отношение на линията на муцуната. Ширината на черепа е равна или по-голяма от дължината му. Стопът е добре изразен. Медианната бразда е забележима. Муцуната е сравнително къса, като отношението є към дължината на главата е 34–35 % към 65–66 % на черепната част. Здрава, с квадратна форма, завършва тъпо. Устните са месести, дебели, горните висят и покриват цялата долна челюст така, че оформят страничния профил на муцуната. Долната челюст е широка и здрава. Носната гъба е широка, черна, с отворени ноздри.


Уши Високо поставени, средно дълги, с триъгълна форма, висящи. Почти винаги се купират, така че ширината в основата им да е по-голяма от височината.
Очи Средно големи, с яйцевидна форма, леко изпъкнали. Клепачите са стегнати. Очите са пигментирани колкото е възможно по-тъмно, в тон с цвета на козината.
Шия Мускулеста, суховата, с овално сечение. Горната профилна линия е леко изпъкнала. Дълга колкото главата, без висящи кожни гънки.
Гърди Широки, дълги и дълбоки. Достигат до нивото на лактите.
Холка Мускулеста, леко открояваща се.
Гръб Прав, широк и мускулест.
Поясница Къса, широка, добре замускулена.
Крупа Широка, мускулеста, леко наклонена.
Корем Стегнат, леко повдигнат.
Предни крайници Дълги, мощни и мускулести. Метакарпусите са къси, почти отвесни.
Задни крайници Прави и успоредни при поглед отзад, с дълги и широки бедра. Ъглите при ставните връзки не са силно изразени.
Лапи Кръгли, със здрави прибрани пръсти.
Опашка Високо поставена, много дебела в основата. Купира се на 4-тия прешлен. В движение се носи вдигната, но никога вертикално.


КАНЕКОРСО-0КАНЕКОРСО-1