ИСТРИЙСКО ОСТРОКОСМЕСТО ГОНЧЕ, – FCI № 152

синоними: Istarski Ostrodlaki Gonic, Istrian Wire-haired Hound, Istrianer Rauhhaariger Bracke,
Chien courant d’Istrie Ў poil dur

произход – Югославия
размери
FCI АКС КС
ръст 46–58 см
тегло 16–24 кг
Общ вид Средно високо куче със снежнобял цвят на жълто-оранжеви петна. Гласът му е висок и звънък. Особено е подходящо за лов на заек и лисица. Може да работи и по кървава диря.
Тип поведение Темпераментно и живо куче.
Цвят Основният цвят е снежнобял. Обикновено ушите са покрити с оранжево-жълти петна, които стигат до очите и около тях, което придава характерен изглед на главата. Ушите могат да бъдат напръскани с оранжево-жълти капки, което е признак на чистата раса. Петната трябва да бъдат оранжево-жълти на цвят, по-големи или по-малки и да са разположени по тялото, но най-често в основата на опашката. Броят им не трябва да бъде много голям, за да не преобладават над основния цвят. Цветът им трябва да бъде ясен, а не блед или кестеняв, което е признак на метизация. Не се допуска трети цвят. Кучето може да бъде и едноцветно бяло, без никакво петно.


Космена покривка Твърда и остра, с дължина 5–10 см. Под покривните косми расте, особено през зимата, гъст и по-къс подкосъм. Покривните косми не прилягат по тялото и му придават "настръхнал" вид. Дължината и гъстотата на космената покривка са различни по различните части на тялото.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е еластична, прилепнала по тялото, без гънки. Мускулатурата е плътна. Костите са здрави и добре развити.
Глава Дълга между 20 и 24 см, с добре изразен задтилен издатък. Челото е леко закръглено, със забележима медиална бразда. Стопът е слабо изразен. Муцуната е издължена, правоъгълна, широка и обрасла с гъста твърда козина. Горната линия на муцуната е права. Носната гъба е черна или тъмно оцветена, с отворени ноздри. Устните са тънки и добре прилепнали.
Уши Тънки, широко поставени, малко над хоризонталната линия на очите. Спускат се надолу, без да се завиват. Обрасли с по-къса от основната козина.
Очи Овални и изразителни. Клепачите са черни или тъмни.
Зъби Големи, здрави. Захапката е ножична.
Шия Дължината на шията от тилната кост до холката е около 12–15 см. Шията е стройна, леко закръглена, косо свързана с трупа, без гънки.
Гърди Дълбоки, до нивото на лактите. Обиколката им обикновено е с 12–15 см по-голяма от височината при холката, с леко извити ребра. Гръдната кост слабо изпъква.
Холка Видимо, но не рязко изпъкнала над гръбната линия.
Гръб Прав, широк и мускулест.
Поясница Широка и мускулеста.
Крупа Издължена и широка, хоризонтална или леко наклонена. При кучките е малко по-дълга. Височината при крупата е с около 1 пръст по-ниска от височината при холката.
Корем Прибран, със слабо извиваща се линия след гръдната кост.
Предни крайници Плещите са дълги, косо поставени, мускулести и добре свързани с гръдния кош. Ъгълът при раменната става е 90°. Подрамената са прави и мускулести. Метакарпусите са къси и почти отвесно положени. Максимално допустимият ъгъл, който образуват с вертикалата, е 10°.
Задни крайници При поглед отзад – прави и успоредни. Бедрата са къси, широки и мускулести. Колената са високо поставени и широки. Подбедрата са дълги, коси и мускулести. Скакателната става е изразена. Метатарзусите са къси и леко наклонени с ъгъл 10–20° към вертикалата.
Лапи С овална форма, плътно прибрани пръсти и здрави нокти. Задните са малко по-дълги от предните.
Опашка Масивна в основата, стесняваща се към върха. Предпочита се по-тънката опашка. Високо поставена, средно дълга, достига малко под скакателната става. Носи се леко повдигната над гръбната линия.


ИСТРИЙСКО ОСТРОКОСМЕСТО ГОНЧЕ