ЕЪРДЕЙЛТЕРИЕР

синоними: Airedale Terrier, Bingley Terrier, Broken-haired Terrier, Waterside Terrier
произход – Великобритания
размери
FCI AKC KC
ръст 58–62 см около 59 см 58–61 см
56–59 см малко по-ниско 56–59 см
тегло около 20–25 кг
История Еърдейлтериерът дължи името си на р. Еър (графство Йоркшир), тъй като е създаден в едноименната долина. В началото наричали това куче брегови, работен или златист териер. През 1879 г., след една изложба на еърделското селскостопанско дружество, той получил сегашното си име. Най-голям дял в създаването на това енергично, любвеобилно, добронамерено, но изключително смело куче има видровото гонче – отерхаундът. От него еърдейлтериерът е наследил грубия косъм и любовта си към водата. По-късно, при оформянето на породата, са използвани и черно-кафявият твърдокосмест териер, ирландският териер, старият тип шотландски териер, бултериерът, гордъновият сетер и, предполага се, дори старият тип коли. Утвърден е от английския Кенел клуб през 1886 г. Използван е като военно куче още в края на ХIХ в.


Общ вид Средно високо, пъргаво и енергично куче със суха мускулатура и здрави кости. Форматът му е квадратен, а общият вид излъчва желание и готовност да изпълни всичко, което стопанинът иска.
Тип поведение Уравновесено и подвижено куче с жив темперамент.
Цвят Черен плащ с формата на седло и жълто-червени подплащници с различни нюанси. Допуска се неголямо бяло петно на гърдите.
Космена покривка Състои се от твърд покривен косъм и добре развит подкосъм. Тази козина прави еърдейлтериера изключително устойчив на ниски температури. Нежелателна е стърчащата или къдравата козина. Нуждае се от триминг.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е еластична, плътно прилепнала, не образува гънки. Мускулатурата е развита, суха и релефна. Костите са здрави, но не груби.
Глава Удължена и суха. При поглед отгоре има формата на тъп клин. Черепната част не е много широка. Стопът е слабо забележим. На дължина муцуната е почти равна на черепната част. Тя е масивна и не бива да бъде твърде заострена. Устните са сухи и плътно прилепнали. Горната устна почти до очите, както и долната са покрити с по-дълга четинеста козина, оформящи мустаци и брада, които се сливат и оформят правоъгълната форма на главата. Отсъствието на брада и мустаци, както и грубата тежка глава се считат за порок.
Уши Високо поставени, с формата на равнобедрен триъгълник, малки, висящи на хрущял.
Очи Косо поставени, неголеми, тъмни и кръгли.
Зъби Големи и бели. Захапката е ножична.
Шия Високо поставена, елегантно разширяваща се от главата към раменете.
Гърди Умерено широки и дълбоки. Долната им част достига до нивото на лактите.
Холка Добре развита, висока и къса.
Гръб Прав и силен.
Поясница Къса, не особено изпъкнала, плавно преминаваща в крупата.
Крупа Широка, мускулеста, хоризонтално поставена.
Корем Мускулест и стегнат, забележимо повдигнат.
Предни крайници При поглед отпред – прави и успоредни. Ъгълът при раменната става е около 110°. Подрамената са прави, сухи и здрави.
Задни крайници При поглед отзад – прави и успоредни. Бедрата са мускулести и релефни. Скакателните стави са сухи и достатъчно изразени.
Лапи Заоблени, с прибрани и сводести пръсти. Ноктите са тъмно пигментирани.
Опашка Високо поставена и вертикално носена. Купира се така, че върхът на вдигнатата опашка трябва да бъде на една линия с ухото и тила.


ЕЪРДЕЙЛТЕРИЕР-0ЕЪРДЕЙЛТЕРИЕР-1