ЕСТОНСКО ГОНЧЕ

синоними: эстонская гончая, Estonian Hound
произход – Естония
размери
ръст 45–52 см 42–49 см
История Създаването на това куче с дребен ръст било продиктувано от съществуващия в Естония закон, който забранявал на ловците да отглеждат гончета с ръст над 45 см. За тази цел към финското гонче била прелята кръв от английския бигъл и фоксхаунда и тъй като получените кръстоски нямали особено добър глас, към тях била прелята кръв от швейцарските гончета от Люцерн.


Общ вид Куче под средния ръст, със здрав и сух тип конституция.
Тип поведение Уравновесено и подвижено куче.
Цвят Типичен – чернопетнист с кафеникави подплащници. Размерът на петната не е ограничен. Допускат се също и кафявопетнист цвят, както и чернопетнист без подплащници.
Космена покривка Къса, твърда, прилепнала и блестяща. Подкосъмът е развит слабо. Опашката е покрита равномерно по цялата дължина с гъста козина и затова изглежда дебела. По върха на опашката козината е малко по-къса.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е плътна и еластична, без гънки. Мускулатурата е добре развита, а костите са здрави.
Глава Черепната част е умерено широка, със закръглена форма. Надочните дъги са добре изразени, но не прекалено. Преходът от челото към муцуната не е рязък. Муцуната е дълга и права. Устните са сухи, плътно прилегнали, без да висят. Носната гъба е широка и черна. Допустим е тъмнокафяв цвят на носа при кучетата с жълтопетнист цвят.
Уши Недебели, висящи, дълги, ниско поставени, плътно прилягащи към главата, със закръглени върхове, покрити с къси косми.
Очи Леко косо поставени, тъмнокафяви. Краищата на клепачите са тъмни.
Зъби Бели и здрави. Захапката е ножична.
Шия Закръглена, мускулеста и суха, без кожни гънки.
Гърди Широки, дълги и дълбоки, с бъчвообразна форма. Плаващите ребра са добре развити.
Холка Изпъква над линията на гърба.
Гръб Прав, широк и мускулест.
Поясница Къса, широка, мускулеста и изпъкнала.
Крупа Широка, къса и мускулеста, леко наклонена.
Корем Мускулест, леко прибран.
Предни крайници Сухи и мускулести. При поглед отпред – прави и успоредни. Дължината до лактите е около 50 % от височината при холката. Ъгълът на раменната става е 115–120°. Лактите са насочени назад, а подрамената са закръглени. Метакарпусите са широки, поставени почти отвесно.
Задни крайници Сухи и мускулести. При поглед отзад – прави и успоредни, с добре изразени ъгли на ставните съчленения. Метатарзусите са разположени почти отвесно. Допуска се известно отваряне на ставните ъгли.
Лапи С овална форма, сводести, с плътно събрани пръсти. Ноктите са насочени към земята.
Опашка Дълга до скакателната става, със саблевидна форма, в основата дебела, постепенно стесняваща се към края. Не се извива рязко нагоре.


ЕСТОНСКО ГОНЧЕ