ДОГ ОТ БОРДО, – FCI № 116

синоними: Dogue de Bordeaux, Bordeaux Mastiff, French Mastiff, Bordeaux Bulldog
произход – Франция
размери
FCI АКС КС
ръст 60–68 см
58–66 см
тегло около 50 кг
около 45 кг
История Произходът му се свързва с алаперското куче, за чиито ловни качества Гастон Фебус пише в своята "Книга за лова": "Той преследва своята плячка по-добре, отколкото три гончета." Смята се, че е едно от най-старите кучета на Франция и векове наред е използвано за лов на едър дивеч, за борби и като пазач – домашен и на добитък. Породата обединява някога съществувалите различни типове: тулузки тип, парижки тип и тип Бордо. В рамките на породата се среща и по-дребен вътрепороден тип, наречен догуин.
Общ вид Отнася се към брахицефалните молоси, с разтегнат формат, набит, много силен, с респектиращ вид.


Тип поведение Спокоен, уравновесен и смел, но без да е агресивен, предан на своя стопанин.
Цвят Монохромен, във всички нюанси на светломахагоново до жълто-кафяво, понякога има наличие на черна маска, която не трябва да достига до черепната част. Черепната част, ушите, гърлото и горната част на трупа могат да бъдат тъмно опушени до черно.
Космена покривка Козината е къса, нежна, кадифено мека.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е дебела. Мускулите са обемни и мощни. Костите са здрави и груби.


Глава Масивна, широка и ъгловата. При поглед отгоре изглежда трапецовидна. Линиите на челото и муцуната са конвергентни. Обиколката на главата в най-широката є част е приблизително равна на височината при холката. При женските кучета може да е малко по-малка. Стопът е силно изразен и образува с горната линия на муцуната почти прав ъгъл (95–110°). Има добре изразени челни гънки, които към задния край на главата намаляват. Муцуната е масивна, широка и месеста. Горната линия е съвсем леко вдлъбната, с умерено релефни кожни гънки. По цялата си дължина муцуната е почти еднакво широка, почти квадратна, като съвсем слабо изтънява по посока на носа. Челюстите са много силни и широки. Горните устни са дебели и месести, увиснали така, че покриват долната челюст, като при поглед отстрани долният им ръб има дъгообразна форма. Носната гъба е широка, с добре отворени ноздри. Носът изглежда чип, без обаче да е смачкан.


Уши Поставени достатъчно високо, на нивото на горната линия на черепа, относително малки, малко по-тъмни от общия тон на окраската, клепнали, но не провиснали.
Очи Широко поставени, с овална форма. Конюнктивата не трябва да се вижда. Цветът е от лешников до тъмнокафяв.
Зъби Здрави, особено кучешките. Резците, особено по долната челюст, образуват почти права линия. Долните кучешки зъби са издадени и леко закривени.
Шия С цилиндрична форма, мускулеста и много силна. Обиколката е равна приблизително на обиколката на главата. Горният профил на шията е леко изпъкнал. Отпуснатата и свободна кожа образува до гърдите изразени гънки, които не са прекалено отпуснати.
Гърди Широки, дълбоки и дълги, с умерено заоблени ребра, като обиколката на гърдите трябва да е по-голяма от височината при холката с 25-30 см.
Холка Добре изразена.
Гръб Здрав, широк и мускулест.
Поясница Широка, къса и добре замускулена.
Крупа Добре развита, мускулеста, леко наклонена.
Корем Долната линия има дъгообразна форма. Коремът е умерено запълнен, нито отпуснат, нито хлътнал.
Предни крайници Със здрави кости, силно замускулени. Лопатката е умерено полегата. Ъгълът при раменната става е малко повече от 90°. Лакътят не е нито прилепнал, нито раздалечен от гръдната стена. Подрамената са прави или съвсем леко наклонени от вън на вътре. Метакарпусите са широки, здрави и леко наклонени.
Задни крайници При поглед отзад са прави и успоредни. Бедрата са големи, с добре изразени мускули. Подбедрата са сравнително къси и силно замускулени по цялата си дължина. Скакателната става е къса, суха, с умерено отворен ъгъл. Метатарзусите са здрави, без допълнителни пръсти.
Лапи Здрави, с плътно прибрани пръсти и добре развити възглавнички.
Опашка Много дебела в основата, постепенно изтъняваща към върха. На дължина достига максимум до скакателната става. В спокойно състояние виси отпусната надолу, а при движение се повдига на нивото на гърба или малко над него.


ДОГ ОТ БОРДО-0ДОГ ОТ БОРДО-1ДОГ ОТ БОРДО-2