ДЕНДИДИНМЪНТТЕРИЕР, – FCI № 168

синоними: Dandie Dinmont Terrier
произход – Великобритания
размери
FCI AKC KC
ръст 25–30 см 20–28 см
тегло 6,5–11 кг 8–11 кг 8–11 кг
История Произхода си това куче води от твърдокосместите местни териери от хълмовете Тевиътдейл, използвани за лов на видри и язовци. Интересното му име се дължи на един от героите на романа "Guy Mannering", публикуван през 1814 г. от сър Уолтър Скот. Териери от този тип могат да бъдат забелязани и върху платната на Ансдейл и Лендзир отпреди 1850 г., а двойка от породата притежавал френският крал Луи Филип още през 1845 г.


Общ вид Дълго нискокрако куче с голяма, но пропорционална на тялото глава.
Тип поведение Независимо, резервирано и интелигентно куче.
Цвят На черен пипер или горчица. Черен пипер – От тъмносинкаво-черно до светлосребристо-сиво, като се предпочитат междинните цветове. Върхът на главата и ушите са сребристобели, като по-светлото оцветяване се предпочита. Козината по краката и лапите трябва да бъде кафеникава, варирайки в зависимост от цвета на тялото от наситено кафяво до много светложълтеникаво. Горчица – Цветовете варират от червеникавокафяво до светложълто-кафеникаво. Върхът на главата и ушите са кремавобели. Козината по краката и лапите трябва да бъде с по-тъмен оттенък, отколкото по главата. Козината по долната част на тялото е по-светла от тази по горната му част. Козината по муцуната е с малко по-тъмен оттенък в сравнение с върха на главата. Горната страна на опашката е по-тъмно оцветена от тялото, докато долната част на опашката е по-светла като крайниците. Малко бели косми по гърдите са допустими.
Космена покривка Козината трябва да бъде дълга около 5 см, като по тялото представлява смес от два типа косми – около 2/3 по-твърди и 1/3 меки косми, като твърдите не бива да имат структура на тел. Козината по долната част на тялото е по-мека, отколкото по горната. Главата е покрита с много мека козина с копринена структура. На около 5 см от върха на ушите расте козина със същия цвят и структура както по върха на главата, а към основата ушите са покрити с къса мека козина, подобна на кадифе.


Глава Сравнително голяма и здрава, но пропорционална на тялото, с добре развити мускули. Черепната част е широка между ушите, като разстоянието от стопа до задтилния издатък е равно на разстоянието между ушите. Стопът е добре изразен. Муцуната е дълбока и здрава и се отнася към черепа както 3:5. Носната гъба е умерено голяма, оцветена в черно или тъмно. Устните и вътрешността на устата са черно или тъмно оцветени.
Уши Сравнително ниско поставени и висят прилепнали към скулите. Дълги са между 7,5 и 10 см. Ушните хрущяли и кожата са тънки.
Очи Големи, кръгли, но не изпъкнали. Широко поставени, оцветени в наситено тъмнолешниково. Ръбовете на клепачите са тъмни.
Зъби Много здрави, особено кучешките, които са изключително големи за едно малко куче с ножична захапка.
Шия Средно дълга, добре развита, здрава и много мускулеста.
Гърди Добре изградени, спускащи се ниско между краката, с добре извити ребра.
Холка Добре развита.
Гръб Започва малко по-ниско след холката, като изпъква леко към поясницата.
Поясница Има деликатна арковидна форма, като много леко се спуска към основата на опашката.
Крупа Леко закръглена и широка.
Предни крайници Лопатките и раменните кости са с почти еднаква дължина. Лактите са прибрани към ребрата. Подрамената са къси и мускулести. Метакарпусите са почти прави при поглед отстрани. Предните крайници са заъглени в хармония със задните.
Задни крайници Малко по-дълги от предните и поставени по-широко. Бедрата и подбедрата са широки и мускулести, с приблизително еднаква дължина. Колената са заъглени в баланс с предните крайници. Метатарзусите са перпендикулярни на земята.
Лапи Кръгли, като задните са малко по-малки от предните. Ноктите са здрави и тъмни на цвят, който може да варира в зависимост от цвета на кучето. Бели нокти са допустими.
Опашка Дълга 20–25 см. Държи се малко над линията на гърба. Само когато кучето е възбудено, може да се повдигне перпендикулярно.


ДЕНДИДИНМЪНТТЕРИЕР-0ДЕНДИДИНМЪНТТЕРИЕР-1