ГОРДЪНОВ СЕТЕР, – FCI № 6

синоними: шотландски сетер, Gordon Setter, Setter Gordon
произход – Великобритания
размери
FCI AKC KC
ръст около 66 см 61–68,5 см 66 см
около 62 см 58,5–66 см 62 см
тегло около 29,5 кг 25–36 кг 29,5 кг
около 25 кг 20,5–32 кг 25,5 кг
История Името си тази порода дължи на херцог Гордън, който отглеждал и развъждал черно-кафявите сетери. Той впръсквал на своите кучета кръв и от други породи, в резултат на което се появили трицветни и дори черно-бели сетери, но, така или иначе, класическият черно-кафяв цвят привличал най-много селекционерите и този тип кучета се наложили, за да се стигне дотам, че през 1873 г. той бил включен в стандарта като единствен, като се допускат само малки бели петна по гърдите и краката.
Общ вид Куче над средния ръст, с масивни, но не груби кости, с добре развита мускулатура, с относително масивна глава и свободни движения.


Тип поведение Уравновесено, но енергично и подвижно куче. С характерен тежък, но достатъчно бърз галоп и спокойна висока стойка, с глава не по-ниско от нивото на холката и с полуотпусната опашка.
Цвят Гарвановочерен, с ясно ограничени ярки рижо-червени подплащници, разположени по вътрешната страна на ушите, по муцуната, под скулите и долната челюст, по устните и над веждите. По предните крайници са разположени по задната част на подрамената и от метакарпусите до края на лапите. По задните крайници подплащниците покриват отпред метатарзусите и лапите. На опашката обхващат почти половината от долната є страна, образувайки петно под основата є и спускайки се по вътрешната страна на задните крайници. Допустими са малки бели петънца на гърдите под шията и малко бели косми по пръстите.
Космена покривка По шията, гърба, страните и крупата козината е дълга, гъста, мека и права или леко вълниста. По главата и предната част на краката космите са къси и плътно прилепнали. На темето се допуска кичур от удължени косми. По ушите, в долната част на гърдите и по корема, както и по задната страна на предните и задните крайници козината е по-гъста и дълга, отколкото по тялото. По долната част на опашката дълги косми образуват подвис, по-дълъг към средата и намаляващ към върха є.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е недебела, плътна и еластична, без гънки. Мускулатурата е добре развита. Костите са здрави и мощни.


Глава Масивна, но суха. Черепната част е обемна и леко закръглена, разделена от медианна бразда, с изпъкнали надочни дъги, широка теменна част и ясно изразен задтилен издатък. Стопът е рязък. Муцуната е суха, широка, сравнително дълга, почти не се стеснява към върха. Горната устна е суха, плътно прилепнала към челюстите, покрива долната, като придава правоъгълна форма на муцуната. Допуска се леко увисване в ъгъла на устата.
Уши Поставени малко над нивото на очите, меки, широки, дълги. Висят така, че и когато кучето е нащрек, плътно прилягат с предния си край към скулите. Външната им повърхност е покрита с копринена дълга и вълниста козина.
Очи Фронтално поставени, големи, сравнително изпъкнали, с тъмнокафяв цвят.
Зъби Големи, бели. Захапката е ножична.
Шия Високо поставена, суха и мощна.
Гърди Широки, умерено дълбоки, с добре извити ребра. Плаващите ребра са добре развити и осигуряват плавния преход от гърдите към корема.
Холка Добре развита, рязко изпъкваща над линията на гърба.
Гръб Прав, умерено дълъг, мускулест.
Поясница Къса, мускулеста, леко изпъкнала.
Крупа Широка, дълга, мускулеста и изпъкнала. Леко наклонена.
Корем Умерено повдигнат, без рязък преход.
Предни крайници Сухи, но масивни и мускулести. При поглед отпред – прави и успоредни. Ъгълът при раменната става е не повече от 100°. Лактите са насочени назад. Подрамената са здрави, дълги, с овално сечение. Метакарпусите са къси и леко наклонени.
Задни крайници Сухи, но масивни и мускулести. При поглед отзад – широко поставени, прави и успоредни, а отстрани – с добре изразени ъгли на ставните връзки. Бедрата и подбедрата са дълги. Метатарзусите са сравнително къси, поставени почти отвесно.
Лапи Големи, с удължена форма, сухи, с плътно прибрани пръсти.
Опашка Права или леко саблевидна. Достига до скакателната става. Носи се не по-високо от нивото на гърба, подвижна.


ГОРДЪНОВ СЕТЕР-0ГОРДЪНОВ СЕТЕР-1