БУЛТЕРИЕР, – FCI № 11

синоними: Bull Terrier, Englischer Bullterrier, Bull Terrier anglais
произход – Великобритания
размери
FCI AKC KC
няма ограничения няма ограничения няма ограничения
за ръст и тегло за ръст и тегло за ръст и тегло
История За съществуването си тази порода е задължена преди всичко на Джеймс Хинкс от Бирмингам, чието семейство поколения наред се занимава с развъждане на кучета. Както повечето от любителите във Великобритания по това време, Хинкс е почитател на кучета и често участва със свои кучета в кучешките боеве, един твърде популярен сред простолюдието "спорт". Най-използваните породи били от типа бул и териер и на практика представлявали смесица от стария тип булдог и териер, а териери наричали по това време във Великобритания всички пъргави и смели кучета независимо от цвета, височината и типа, които можели да се бият с лисица или язовец и притежавали силен инстинкт да унищожават плъхове. Част от тези мелези наистина били добри бойци, но това не задоволявало г-н Хинкс и той решил да създаде "своя" порода, която да съчетава най-добрите качества на използваните за бой кучета. Той кръстосал стария бял английски териер с булдог, впръскал малко кръв и от далматинеца и получил първообраза на съвременния бултериер.
През 1862 г. на изложба в Лондон Джеймс Хинкс представил своята чисто бяла кучка Пус, представител на новия тип бойни кучета. Предложили му и той приел облог на 5 фунта и каса шампанско неговата кучка да се бие с едно от кучетата от стария тип. Пус се била и убила това куче, ставайки победител без драскотина. Тя завоювала първо място в своя клас и така "обявила" на света за раждането на новата порода.
Прочутият даунфейс, придаващ на бултериера уникален вид, се появил за първи път по времето, когато работата на бащата продължили двамата синове – Джеймс и Фред Хинкс, а по времето на внука Карлтън Хинкс, починал през 1975 г., тази атрактивна форма на главата се затвърдила окончателно като породен признак.


Общ вид Бултериерът е гладиаторът на кучешкия род, изпълнен с огън и смелост. Това уникално, мускулесто, пропорционално и активно куче има извита надолу яйцевидна глава с живо, решително и умно изражение.
Тип поведение Уравновесено и дисциплинирано, но понякога упорито куче. Добре настроен към хората, особено към децата.
Цвят Бял – чисто бяла козина, като пигментацията по кожата и петната по главата не се наказват. При цветните бултериери трябва да преобладава цветът, различен от белия. При равни други условия се предпочитат тигровите. Приемливи са черно-тигрови, рижи, рижо-кафяви и трицветни. Петна по белите участъци са нежелателни. Сините и тъмнокестенявите цветове също са нежелателни.
Космена покривка Козината е къса, гладка, права, твърда и блестяща. През зимата може да се появи мек подкосъм. При някои кучета обаче подкосъмът липсва.
Кожа Плътно прилепнала и еластична.


Глава С удължена форма, силна и дълбока, но не груба. При поглед отпред – яйцевидна, добре запълнена, с гладка повърхност, без вдлъбнатини. Черепната част между ушите е плоска. Профилната линия меко се извива от върха на черепа на долу към края на носа, който е с черен цвят и отпуснат надолу. Ноздрите са добре развити, а долната челюст е дълбока и силна. Устните са сухи и чисти.
Уши Високо и близко поставени, неголеми, тънки.
Очи Малки, тесни, косо и дълбоко поставени, с триъгълна форма. Цветът е черен или тъмнокафяв. Погледът е пронизващ, блестящ. Сините или частично сините очи са нежелателни. Разстоянието от върха на носа до очите е забележимо по-голямо, отколкото от очите до върха на черепа.
Зъби Здрави, мощни, с добър размер и ножична захапка.
Шия Много мускулеста, дълга, дъгообразно извита, стесняваща се към главата, без кожни гънки.
Гърди Широки, дълбоки, със закръглена форма и добре развити ребра.
Холка Добре развита, мускулеста.
Гръб Къс и мощен.
Поясница Къса, права, силно замускулена, леко изпъкнала.
Крупа Широка и мускулеста.
Корем Долната линия от гърдите към корема представлява изящна извивка.
Предни крайници Лопатките са широки, плоски и плътно прилепват към гръдния кош, образувайки почти прав ъгъл с раменната кост. Подрамената са прави и успоредни, с много здрави кости. Метакарпусите са отвесни.
Задни крайници Успоредни при поглед отзад, с мускулести бедра и добре развити подбедра. Ъглите на коленната и скакателната става са добре изразени. Метатарзусите са къси и здрави.
Лапи Кръгли, компактни, с добре прибрани пръсти. Ноктите са бели или черни, но винаги черни при цветните кучета. Стъпалните възглавнички са дълбоки и здрави.
Опашка Ниско поставена, къса, дебела в основата и стесняваща се към върха. Носи се хоризонтално.


БУЛТЕРИЕР-0БУЛТЕРИЕР-1