БУЛМАСТИФ, – FCI № 157

синоними: Bullmastiff, The Keeper’s Night Dog
произход – Великобритания
размери
FCI AKC KC
ръст 63,5–68,5 см 63,5–68,5 см 63,5–68,5 см
61–66 см 61–66 см 61–66 см
тегло 50–59 кг 50–59 кг 50–59 кг
41–50 кг 45,5–55,5 кг 41–50 кг
История Историята на булмастифа е неразривно свързана с историята на мастифа. Както името му подсказва, това е куче, обединяващо типовете на старите английски мастифи и булдози, и макар че споровете по тази тема са безкрайни, кучетата от този мастифо-булдогообразен тип са съществували и са били използвани с успех далеч преди да бъдат официално признати от британския Кенел клуб. Това са преди всичко работни животни и стопаните си позволявали всякакви кръстоски, за които смятали, че ще повишат качествата на техните кучета. И в съвременния вариант на породата очевидно тече кръвта на много от предците на днешните догове. Породата е регистрирана официално през 1924 г., а на следващата година е създаден и първият клуб.


Общ вид Хармонично и подвижно куче, излъчващо изключителна сила и издръжливост. Породата е създадена от лесничеи във Великобритания за защита на ловните стопанства от бракониери и представлява 60 % мастиф и 40 % булдог.
Тип поведение Спокойно, уравновесено и смело куче.
Цвят Червеникав, жълто-кафяв или тигров. Допуска се малко бяло петно на гърдите.
Космена покривка Козината е къса, твърда и гъста и добре предпазва кучето.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е дебела и плътна. Мускулатурата – мощна. Костите – груби.
Глава При поглед от която и да е страна черепът е голям и квадратен, с плътно прилепнала кожа. При възбуда на кучето обаче се покрива с много гънки. Обиколката на главата, измерена точно пред ушите, може да се равнява на височината на кучето при холката. Скулите са добре изразени. Стопът е добре изразен. Муцуната е къса, с дължина около 1/3 от дължината на главата, еднакво широка по цялата си дължина, тъпа, с квадратна форма и пропорционална на черепа. Долната челюст е широка и не се стеснява към върха. При поглед отпред носната гъба е широка, с добре развити, широко отворени ноздри. Устните не са прекалено отпуснати и не висят под края на долната челюст.
Уши Високо и широко поставени, придавайки на черепа квадратна форма, което е много важно, с формата на равнобедрен триъгълник и висящи. Не са големи и са оцветени по-тъмно от основния цвят. При възбуда на кучето краищата им могат да се намират на нивото на външните очни ъгли.
Очи Широко поставени, средно големи, разделени с бразда, тъмни или с цвят на лешник.
Зъби Големи, здрави, разположени в една линия. Кучешките зъби са големи и широко поставени. Захапката е клещовидна. Допуска се плътна презахапка, което обаче не се приветства.
Шия Средно дълга, много мускулеста и изпъкнала. Обиколката є е равна на обиколката на главата.
Гърди Широки и дълбоки.
Холка Широка и здрава.
Гръб Къс и прав.
Поясница Къса, широка и мускулеста.
Крупа Широка, мускулеста и леко наклонена.
Корем Мускулест, с почти права долна линия.
Предни крайници Широко поставени, масивни и прави. Лопатките са добре замускулени, коси и масивни, но не прекалено. Метакарпусите са здрави и отвесни.
Задни крайници Здрави и добре замускулени, особено в областта на подбедрата, но не груби. Ъглите на скакателните стави са умерено изразени.
Лапи Неголеми, кръгли и сводести, с плътни стъпални възглавнички.
Опашка Високо поставена. На дължина достига до скакателната става. Дебела в основата си, стесняваща се към върха. Носи се отпусната надолу или леко повдигната, но не както при гончето.


БУЛМАСТИФ