БОЛОНКА, – FCI № 196

синоними: Bolognese, Bologneser, Bichon bolonais
произход – Италия
размери
FCI АКС KC
ръст 27–30 см 27–30,5 см
25–28 см 25,5–28 см
тегло 2,5–4 кг
История Историята на тази порода е забулена в мъгла и предизвиква много догадки. Сигурно е само, че името є идва от италианския град Болоня, където тези кученца били много разпространени. Има различни теории за нейния произход. Някои смятат, че кучето е свързано с о. Малта и по-късното кръстосване с дребни пуделоподобни кучета е причината за неговата впечатляваща, къдрава космена покривка. Други твърдят, че предците му са внесени в Италия от Канарските острови, където били отглеждани като домашни любимци. Съществуват много картини от ХII в. насам, на които са изобразени кученца, твърде близки до съвременния болонез, и със сигурност може да се твърди, че неговите далечни роднини са били неизменен атрибут на високопоставените дами.


Общ вид Малко елегантно кученце с изключително ефектна космена покривка – копринена, къдрава и вълниста, със снежнобял цвят. Въпреки голямата прилика с малтийската болонка и къдравия бишон това куче притежава ред характеристики, придаващи му неповторима осанка.
Тип поведение Уравновесено, чувствително и интелигентно куче.
Цвят Снежнобял. Допуска се оттенък "слонова кост".
Космена покривка Дълги копринени, къдрави и вълнисти косми покриват равномерно цялото тяло, с изключение на муцуната. Има добре развит подкосъм, но въпреки това не изисква много грижи за поддържане на козината. Честото къпане е противопоказано.
Глава Пропорционална на тялото, с плоска черепна част. Съотношението между дължините на челото и муцуната е 8:5. Стопът е добре изразен. Муцуната е сравнително къса. Носната гъба е средно голяма, черна на цвят.
Уши Високо поставени, клепнали.
Очи Големи и кръгли, но без да са изпъкнали.
Тъмни на цвят.
Зъби Добре развити, бели. Захапката е ножична.
Шия Пропорционална и мускулеста.
Гърди Широки и дълбоки, със заоблени ребра.
Гръб Прав и мускулест.
Поясница Къса, права и мускулеста.
Крупа Достатъчно широка, добре замускулена.
Корем Мускулест и стегнат.
Предни крайници Средно дълги и прави.
Задни крайници Мускулести, с добре изразени ъгли.
Лапи С овална форма, добре окосмени между пръстите.
Опашка Носи се високо и е богато окосмена.


БОЛОНКА