АФГАНИСТАНСКА ХРЪТКА, – FCI № 228

синоними: Afghan Hound, Baluchi Hound, Afghanischer Windhund, Levrier afghan
произход – Афганистан
размери
FCI AKC KC
ръст 68,5–73,5 см 66–71 см 68–74 см
62–68 см 61–66 см 63–69 см
тегло около 28 кг
около 23 кг
История Аристократичен и грациозен ловец, афганистанската хрътка се радва от векове на любовта и признанието на хората. Суровите мъже от необятните простори на Централна Азия предавали от поколение на поколение легенди за подвига на някой прочут мъжки афганец, който побеждавал в единоборство страшния снежен леопард – ирбис. Първите представители на породата идват в Европа през 1888 г., а истинският бум настъпва, когато през 1907 г. капитан Джон Барф внася прочутата афганка Зардин, чиито мерки послужили за изготвянето на стандарта на породата. За съжаление Зардин не оставя поколение. В Афганистан се различават три местни разновидности:
бакхмул – планински тип, дошъл вероятно от монголските степи;
лучак – късокосмест вариант;
калах – междинен тип с умерено дълъг косъм.


Общ вид Красиво и стройно куче с високо и гордо вдигната глава.
Тип поведение Гордо и независимо куче. Изпълнено с чувство за собствено достойнство.
Цвят Допустими са всякакви цветове.
Космена покривка Козината покрива цялото тяло, с изключение на муцуната, горната част на гърба и опашката, където е по-къса и гъста. Дългите копринени косми придават неповторим облик на кучето.
Глава Дълга и немного тясна, пропорционална на тялото, с плавен стоп и дълга муцуна. Черепната част е суха и плоска, покрита от тънка, добре прилегнала кожа, без гънки. Муцуната е съвсем късо окосмена и страните є са почти успоредни. Стопът е слабо изразен. Горната устна е тънка и едва покрива зъбите на долната челюст, поради което долният профил на муцуната се оформя от долната челюст. Носната гъба е черна, но се допуска и с тъмночервено-кафяв цвят при кучета със светла козина.


Уши Ниско поставени, висящи, добре прилепнали към бузите. Покрити с дълги копринени косми, спускащи се от черепа.
Очи Леко косо поставени, с ориенталско изражение.
Зъби Здрави, бели. Захапката е ножична.
Шия Суха и мускулеста, дълга поне колкото главата. Без кожни гънки.
Гърди Немного широки, дълбоки. Ширината между рамената не трябва да надвишава 20 % от височината при холката.
Холка Изразена, но не прекалено висока.
Гръб Прав и мускулест.
Поясница Къса и изпъкнала.
Крупа Дълга, мускулеста и широка.
Корем Прибран и стегнат.
Предни крайници Прави, успоредни и стройни. Особено важни, тъй като трябва да осигурят възможност за бърз и продължителен бяг по труднопроходим, пресечен терен.
Задни крайници Сухи и мускулести. Характерни са дългите подбедра. Метатарзусите са къси и мощни. Допуска се наличието на допълнителни пръсти.
Лапи Големи, заоблени, с прибрани и сводести пръсти. Стъпалните възглавнички са твърди и сухи. Ноктите са здрави и твърди, с черна или много тъмна пигментация.
Опашка Ниско поставена, дълга и почти без косми. Ресните не трябва да превишават 2–3 см. Завършва с характерен, завит на колело край.


АФГАНИСТАНСКА ХРЪТКА-0АФГАНИСТАНСКА ХРЪТКА-1