АНГЛИЙСКИ СПРИНГЕРСПАНИЕЛ, – FCI № 125

синоними: English Springer Spaniel, Springer anglais
произход – Великобритания
размери
FCI AKC KC
ръст около 50 см около 48 см идеално 51 см идеално 48 см около 51 см
тегло около 22,5 кг
История Името на това куче се свързва със склонността му да скача и да подгонва дивеча, без да прави стойка. През ХIХ в. спрингерите и кокерите се раждали в едно и също кучило и разликата била само в ръста на кученцата. По-едрите били наричани спрингери, а по-дребните – кокери. Едва през 1902 г. британският Кенел клуб признава спрингерспаниела за отделна порода.
Общ вид Средно голямо куче с компактно тяло и купирана опашка.
Тип поведение Приятелски настроено, темпераментно и много интелигентно куче.
Цвят Черен или ливър (цвят на черен дроб), с бели петна или бял основен фон с черни или ливърпетна, трицветен, черно-бял или ливър-бял с ръждивокафяви петна, пъстър синьо-сив, пъстър сив ливър.
Космена покривка По тялото козината е гладка или вълниста, средно дълга, с фина структура, чиста и лъскава. По главата и предната част на крайниците е къса и фина. По ушите, гърдите, задната част на крайниците спрингерът е окосмен със средно дълга и нежна козина.


Глава В профил е дълга приблизително колкото и шията. Черепната част е средно дълга, умерено широка, гладка отгоре и леко закръглена отстрани и отзад. Муцуната е дълга приблизително колкото и черепната част. Горната є линия е успоредна с линията на челото. Гърбът на носа е прав и почти не се стеснява в посока към носа. Носната гъба е с добре отворени широки ноздри, оцветена в черно или ливър в зависимост от цвета на козината.
Уши Поставени на нивото на очите и немного назад. Прилепват плътно към скулите, дълги и сравнително широки.
Очи Средно големи, кръгли, цветът им е в хармония с оцветяването на козината, като се предпочитат лешниковите очи при кучетата с цвят ливър и черните или тъмнокафявите при кучетата, оцветени в черно и бяло.
Зъби Трябва да бъдат здрави, чисти и не твърде малки. Захапката е ножична.
Шия Умерено дълга, мускулеста, с лека арковидна извивка на горния профил.
Тяло Горната линия е леко низходяща към опашката. Тялото е здраво и компактно. Гърдите са дълбоки, но не прекалено широки или заоблени. Гърбът е прав и здрав. Поясницата е къса, здрава и леко изпъкнала. Крупата е деликатно наклонена към основата на опашката.
Предни крайници Лопатките сключват с раменните кости ъгъл приблизително 90°. Лактите са прибрани към тялото. Подрамената са прави, със здрави кости, без да са прекалено тежки или кръгли. Метакарпусите са къси и здрави.
Задни крайници С широки и мускулести бедра и здрави, добре свързани скакателни стави, които са леко заоблени и умерено заъглени. Метатарзусите са къси, здрави, с добра костна структура. При поглед отзад крайниците са успоредни независимо дали кучето е в стойка, или се движи.
Лапи Кръгли или леко овални. Компактни, сводести, със средно големи плътни стъпални възглавнички, добре окосмени между пръстите.
Опашка Дава точен израз на темперамента на кучето. Поставена малко по-ниско от естественото продължение на гръбната линия. Носи се почти хоризонтално или малко повдигната. Вертикално носената опашка не е типична за породата. Купира се, но не прекалено късо.


АНГЛИЙСКИ СПРИНГЕРСПАНИЕЛ