АНГЛИЙСКИ СЕТЕР, – FCI № 2

синоними: English Setter, Englischer Setter, Setter anglais
произход – Великобритания
размери
FCI AKC KC
ръст 65–68 см около 63,5 см 65–68 см
61–65 см около 61 см 61–65 см
тегло 27–30 кг 25–28 кг
История Дълги години името на тази порода е било свързвано с името на Едуард Лаверак, пионер в развъждането на тези кучета. В определен период от време са я наричали сетер Лаверак, признавайки приноса на г-н Лаверак в утвърждаването на най-популярния островен птичар. В началото на ХIХ в. дългокосместите английски птичари били развъждани от много ловци според собствения им вкус и разбирания за този тип. Липсата на родословия, стандарт и обща цел довели до изключително многообразие от цветове и форми. През 1825 г. Е. Лаверак купил от г-н Харисън 2 кучета – Олд Мол и Понто. С тях започнала работата по създаването на прочутите кучета на Лаверак. В следващите 35 години поколението на Олд Мол и Понто било развъждано в най-тесен инбридинг, който позволил силната консолидация и превърнал тези кучета в изключително еднотипна група, съчетаваща отличен екстериор и полеви качества. Впоследствие инбредната депресия направила така, че кучетата на Лаверак почти изчезнали, загубвайки качествата, направили ги толкова известни. Те все пак послужили за база на други развъдници, които селекционирали английски сетери. Един от най-известните бил собственост на ученика на Лаверак и по-късно негов съперник – Люелин.


Общ вид Куче със среден ръст. Елегантно съчетаващо красота, сила и издръжливост.
Тип поведение Интелигентно, с мек характер куче. Притежава енергичен маниер на работа, с широко търсене в галоп.
Цвят Лемонбелтон: бял с оранжеви петна. Ливербелтон: бял, скафяви петна. Блубелтон: бял, с черни петна. Трицветен : бял, с черни петна, при което муцуната, надочните дъги, вътрешната част на ухото и краката освен черни имат и жълто-червени петна. Рядко се срещат напълно бяло или напълно черно оцветяване и стоманено оцветяване.
Космена покривка Козината е дълга, гъста, копринена и блестяща, права. По главата и предната част на крайниците космите са къси. По тялото – дълги, тънки и блестящи. По ушите, долната част на гърдите, задната страна на предните и задните крайници и по долната страна на опашката космите са по-дълги и гъсти, отколкото по тялото.


Кожа, мускулатура и кости Кожата е тънка, плътна и еластична, без гънки. Костите и мускулатурата са добре развити.
Глава Дълга, суха и лека, с добре изразен задтилен издатък. При поглед отгоре муцуната е малко по-тясна от черепната част. При поглед отстрани линиите на черепната част и муцуната са прави и успоредни. Надочните дъги изпъкват релефно и стопът е ясно изразен. Дължината на муцуната е почти равна на дължината на черепната част. Устните са тънки, като горната леко припокрива долната и има формата на правоъгълник със закръглен ъгъл отпред. Носната гъба е с черен или кафяв цвят, в тон с окраската и с добре развити широки ноздри.
Уши Поставени на линията на очите, умерено дълги, тънки и меки. Висят плътно прилепнали към скулите, с леко заоблен връх.
Очи Недълбоко поставени, кръгли, с прилепнали клепачи. Тъмнокафяви и блестящи.
Зъби Бели, здрави и добре развити. Захапката е ножична.
Шия Дълга, суха, мускулеста, с овално сечение, с леко изпъкнала горна линия.
Гърди Умерено широки, дълги, достигат до или малко под линията на лактите, с добре развити дълги и леко изпъкнали ребра.
Холка Добре развита, изпъква над линията на гърба.
Гръб Прав, умерено широк и мускулест.
Поясница Къса и мускулеста.
Крупа Дълга, широка и леко наклонена.
Корем Умерено повдигнат.
Предни крайници При поглед отпред – прави и успоредни. Лопатките са косо поставени и добре замускулени. Ъгълът при раменната става е около 90О. Лактите са успоредни на тялото. Подрамената са прави, с овално сечение. Метакарпусите са здрави и леко наклонени.
Задни крайници Бедрата и подбедрата са дълги и образуват силно изразени ъгли. Метатарзусите са къси, поставени почти отвесно.
Лапи Сравнително овални, сводести, с плътно прибрани пръсти. Ноктите са насочени към земята. Между пръстите расте права козина.
Опашка На дължина стига малко под скакателната става, права или саблевидна. Носи се на нивото на гърба или малко по-ниско. Козината по опашката е права или леко вълниста, без да се къдри или навива, като на дължина расте постепенно от основата към средата, където е най-дълга, и намалява постепенно към върха,
образувайки "знаме".


АНГЛИЙСКИ СЕТЕР-0АНГЛИЙСКИ СЕТЕР-1