АНГЛИЙСКИ ПОЙНТЕР, – FCI № 1

синоними: English Pointer, Pointer, Englischer glatthaariger Vorstehhund
произход – Великобритания
размери
FCI AKC KC
ръст 63–69 см 63,5–71 см 63–69 см
61–66 см 58,5–66 см 61–66 см
тегло 20–30 кг 25–34 кг 20,5–29,5 кг
История Това е единствената порода с къс косъм измежду островните птичари. Името є е производно на английското point, to point (показвам) и е свързано с основното предназначение на това куче – да посочи, да покаже на ловеца къде е притаилият се дивеч. И това му качество е свързано с особения характер на лова във Великобритания. Там са се използвали преди всичко тесноспециализирани породи, всяка от които е участвала в точно определена фаза на лова. Така например птичарят "посочва" къде се крие дивечът, а след вдигането му и евентуалния му отстрел трофеят се донася от друга тесноспециализирана порода – ритривъра. Тази традиция е спомогнала за създаването на ловни кучета с изключително високи, характерни за "тесния специалист" качества, каквито притежава в излишък и пойнтерът. В съвременния си вид това куче се оформя в началото на ХIХ в., като основна роля са играли животните, развъждани в графство Девъншир. Предполага се, че то носи в себе си кръвта на фоксхаунда, която намирала израз в жълтопетнистата или кафявопетнистата окраска и в появяващия се понякога по-дълъг косъм със зонарно сиво оцветяване. Друга порода, оставила следа при оформянето на пойнтера, била и английската хрътка грейхаунд, чиито характерни признаци, като черния цвят, удължената, изпъкнала поясница и отворените ъгли на раменните и тазобедрените стави, могат да бъдат забелязани и сега у някои екземпляри. Смята се, че и булдогът е дал своя дял при оформяне типа на пойнтера и от него е наследен резкият стоп. Като "основатели" на породата е прието да бъдат считани четирима мъжки разплодници. Това били жълто-петнистите Мейджър, Хамлет и кафяво-петнистите Баунс и Дрейк.


Общ вид Късокосместо куче над средния ръст, мощно и едновременно с това елегантно, със сухи кости и гъвкава релефна мускулатура.
Тип поведение Смело, темпераментно и енергично. С типичен маниер на работа, високо повдигната глава, енергична опашка и леки пружиниращи движения.
Цвят Едноцветен – черен, кафяв, жълтеникав с различни оттенъци. Двуцветен – чернопетнист, кафявопетнист, червеникавопетнист и жълтопетнист. При този тип оцветяване върху белия основен фон са разпръснати големи петна. При едноцветната окраска се допускат бели петна на муцуната, гърлото, гърдите и дисталната част на крайниците, а при кафявите и черните кучета – бронзов оттенък на бузите. Цветът на носната гъба, клепачите и устните при всяка окраска трябва да бъде в тон с петната или по-тъмен, до черен.
Космена покривка Козината е къса, гъста, блестяща и плътно прилягаща към тялото. По шията, тялото и опашката дължината на космите е 10-13 мм. По главата, ушите, предната част на крайниците и лапите космите са по-къси. По главата, муцуната и особено по ушите космите са тънки, коприненоподобни.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е тънка и еластична, без гънки. Мускулатурата е добре развита, гъвкава, суха и релефна. Костите са здрави, но не груби.
Глава Умерено дълга, покрита с тънка кожа, суха и изключително релефна. Надочните дъги са силно развити и образуват между челото и муцуната рязък преход, много характерен за породата. Черепната част е умерено дълга, плоска и широка между ушите. Задтилният издатък е ясно, но не рязко изразен. Скулите са добре развити, без да изпъкват. Муцуната е умерено дълга, суха, правоъгълна и тъпа в профил. При поглед отгоре – умерено широка, без забележимо стесняване към носа. Устните са тънки и меки. Горните напълно покриват долната челюст, като в профил придават тъпия край на муцуната, оформят заоблен преден ъгъл, а в ъгъла на устата увисват, образувайки неголяма гънка.
Уши Високо поставени, тънки, меки, с ясно забележими кръвоносни съдове. Висящи, подвижни, с триъгълна форма и заоблени върхове. Предните им ръбове плътно прилягат към скулите.
Очи Средно големи, закръглени, нито поставени много дълбоко, нито изпъкнали. Цветът им е в тон с петната или по-тъмен.
Зъби Големи, здрави и добре развити. Захапката е ножична.
Шия Високо поставена, дълга, суха и мускулеста, с овално сечение и изпъкнала горна линия. Кожата не образува гънки.


Гърди Дълбоки, с овално сечение, стигащи до линията на лактите. Отпред – леко стеснени, а в задната си част – по-широки. Гръдната кост е добре развита и ясно забележима. Долната линия на гърдите е изпъкнала и плавно преминава в линията на корема без рязко повдигане.
Холка Здрава и мускулеста.
Гръб Прав, широк и мускулест.
Поясница Къса, широка, мускулеста и леко изпъкнала.
Крупа Дълга, широка, изпъкнала и леко наклонена.
Корем Добре прибран.
Предни крайници При поглед отпред – прави и успоредни. Лопатките са мускулести, умерено косо поставени. Ъгълът при раменната става е около 100О. Лакътните израстъци са силно развити и насочени назад. Подрамената са дълги, с овално сечение. Метакарпусите са дълги, леко наклонени.
Задни крайници При поглед отзад – прави и успоредни, а отстрани – с добре изразени ъгли на ставните съчленения. Поставени малко по-широко от предните крайници. Подбедрата са дълги. Скакателните стави са добре изразени, с ясно открояваща се петна кост. Метатарзусите не са дълги и са отвесно поставени.
Лапи Овални, с плътно прибрани пръсти, силно засводени. Ноктите са насочени към земята.
Опашка Високо поставена, гъвкава, еластична и суха, постепенно изтъняваща към върха, плавно продължаваща линията на поясницата и крупата. Носи се не по-високо от нивото на гърба. На дължина с малко не достига до скакателната става.


АНГЛИЙСКИ ПОЙНТЕР-0АНГЛИЙСКИ ПОЙНТЕР-1