АНГЛИЙСКИ КОКЕРСПАНИЕЛ, – FCI № 5

синоними: кокершпаньол, кокер, English Cocker Spaniel, Cocker Spaniel, Cocker
произход – Великобритания
размери
FCI AKC KC
ръст 39–41 см 40,5–43 см 39–41 см
37–40 см 38–40,5 см 38–39 см
тегло 11–13 кг 12,7–15,5 кг 12,75–14,5 кг
11,8–14,5 кг
История Името си това куче е получило от името на бекаса (woodcock), в лова на който било признато за специалист. Първоначално развъждането било свързано с името на дук Мелбъроуд. Основните центрове на породата били графствата Уелс и Девъншир, а в работата по създаването на породата участвали и други форми на спаниелите, като съсекс и клъмбер. За първи път кокерът е описан от С. Едуардс през 1801 г. в книгата му "Кинография Британика", а е показан на изложба в Бирмингам през 1859 г. За самостоятелна порода е признат през 1902 г.
Общ вид Средно на ръст, енергично и здраво ловно куче с квадратен формат и пропорционално телосложение.
Тип поведение Мек и весел характер, неуморим и енергичен ловец.
Цвят Бял, черен, различните оттенъци на кафявото, риж, златист, пясъчен, без черна маска. Двуцветни и трицветни.
Космена покривка Козината е права, гладка и прилепнала, с копринени блестящи косми. Подкосъмът не е характерен. По-дълги украсяващи косми растат по ушите, гърдите, долната част на гръдния кош, корема и хълбоците, от задната страна на предните и задните крайници и между пръстите.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е свободна, без да образува висящи гънки. Мускулатурата и костите са добре развити за малкия му ръст.
Глава Пропорционална на тялото, умерено голяма. При мъжките е по-тежка в сравнение с женските. Тилната кост е развита, но не прекалено. Стопът е добре изразен. Скулите са плоски. Дължината на муцуната е равна на дължината на черепната част. Линиите на носа и челото са успоредни. Горните устни са месести и дълги и покриват напълно долните, придавайки квадратна форма на муцуната. Долните устни са със свободни краища, като задната им страна е с леко провиснал ръб. Носната гъба е широка и черна, рядко шоколадовокафява. Тясната носна гъба е сериозен дефект.


Уши Един от характерните за породата признаци. Дълги, висящи, поставени на линията на очите. Трябва да висят свободно, прилепнали към скулите. В никакъв случай не бива да са тежки, да са завити на фуния. На дължина (при леко опъване напред) не трябва да преминават върха на носната гъба. Покрити с дълги и прави косми.
Очи Големи, с овална форма, нито изпъкнали, нито дълбоко поставени. На цвят са кафяви, като в зависимост от цвета на козината са светло- или по-тъмнокафяви.
Зъби Добре развити, захапката е ножична.
Шия Дължината є е равна на дължината на главата, с овална форма. Носи се косо поставена, под ъгъл около 30° към хоризонта. Без кожни гънки.
Гърди Гръдният кош е добре развит, с овални извити ребра и изразена гръдна кост. Дълбок, стига обикновено малко под линията на лактите.
Холка Добре изразена.
Гръб Къс, прав, широк и мускулест.
Поясница Къса, широка и мускулеста.
Крупа Къса, мускулеста и леко наклонена.
Корем Мускулест и стегнат.
Предни крайници С дълги, косо поставени и плътно прилягащи към гръдния кош лопатки. Ъгълът при раменната става е около 90-100°. Лактите са насочени назад и са плътно прибрани към гръдния кош. Подрамената са сравнително къси, добре замускулени. Метакарпусите са къси и наклонени към вертикала под ъгъл около 30°.
Задни крайници С дълги бедра, с мощна и релефна мускулатура. Ъгълът при скакателната става е 125-135°. Метатарзусите са сравнително къси и отвесни.
Лапи С овална форма и плътно прибрани засводени пръсти. Ноктите сочат надолу и имат черен или кафяв цвят в зависимост от цвета на кучето.
Опашка Поставена малко по-ниско от линията на гърба, подвижна, обикновено се носи на нивото на гръбната линия или малко под нея, но никога не се повдига нагоре. Купира се между III и IV прешлен.


АНГЛИЙСКИ КОКЕРСПАНИЕЛ-0АНГЛИЙСКИ КОКЕРСПАНИЕЛ-1