АМЕРИКАНСКИ ВОДЕН СПАНИЕЛ, – FCI № 301

синоними: American Water Spaniel, Amerikanischer Wasserspaniel, Chien d’eau americain
произход – САЩ
размери
FCI AKC КС
ръст 38–46 см 38–46 см
тегло 12–22 кг 13,5–20,5 кг 11,5–18 кг
История Все още е неясно точно как, кога и къде е създаден американският воден спаниел. Сигурно е само, че ловците от много части на Съединените щати са използвали този изключителен помощник. Външните белези позволяват да се предположи, че сред неговите предци са ирландският воден спаниел, къдравокосместият ритривър, както и старият английски воден спаниел.
Общ вид Активно и мускулесто куче със средна големина и къдрава козина.
Тип поведение Интелигентно и уравновесено куче, притежаващо голяма ловна страст и енергия.
Цвят Ливър (цвят на черен дроб), кафяв или тъмношоколадов. Малки бели петна на пръстите или гърдите са допустими.
Космена покривка Структурата на козината варира от вълниста до къдрава. Гърлото, гърбът и задницата на кучето са добре покрити с козина. Ушите са покрити с козина и от двете страни. Предната част на главата е покрита с къса гладка козина. Краката са обрасли с вълниста или къдрава козина и хармонират с общото окосмяване на кучето.


Глава Пропорционална с останалите части на тялото, умерено дълга. Черепната част е сравнително широка. Стопът е средно изразен. Муцуната е достатъчно дълга, с квадратна форма. Устните са чисти и плътно прилепнали. Носната гъба е тъмна – черна или тъмнокафява, с добре развити ноздри.
Уши Поставени малко под линията на очите, дълги и широки.
Очи Средно големи, добре поставени, цветът им варира от светложълто-кафяво до кафяво, лешниково или по-тъмно в хармония с цвета на козината. Жълтите очи са дисквалифициращ дефект.
Зъби Захапката е ножична или клещовидна.


Шия Средно дълга, закръглена, здрава и мускулеста, без кожни гънки.
Тяло Добре развито, но не прекалено компактно, с добре извити ребра, но не прекалено, за да не пречат на движението на предните крайници.
Предни крайници Средно дълги, прави, със здрави кости. Метакарпусите са здрави, леко наклонени.
Задни крайници Със здрави тазобедрени стави. Скакателните стави са леко заоблени и умерено заъглени. Метатарзусите са средно дълги, здрави и прави, с добра структура на костите. Крайниците са успоредни.
Лапи Пропорционални на големината на кучето.
Опашка Средно дълга, покрита с умерено дълги косми. Носи се малко под или малко над линията на гърба.


АМЕРИКАНСКИ ВОДЕН СПАНИЕЛ-0АМЕРИКАНСКИ ВОДЕН СПАНИЕЛ-1