АВСТРАЛИЙСКИ ТЕРИЕР, – FCI № 8

синоними: Australian Terrier, Australischer Terrier
произход – Австралия
размери
FCI AKC KC
ръст 24–25 cм 25,5–28 см около 25,5 см
тегло 4–5 кг около 6,34 кг
История Този териер е първата австралийска порода, призната и представена в своята родина, както и първата порода на Австралия, официално призната по света.
Предци на тези кучета били дребните работни териери, известни като твърдокосмест териер, стария скочтериер и кръстоските между тях и други работни кучета от групата на териерите.
За първи път местна порода, известна като острокосмест териер, била представена на изложба в Мелбърн през 1868 година. По-късно, през 1899 година местни кучета били представени под името австралийски териер с твърд косъм. Първият клуб за австралийски твърдокосмести териери бил основан в Мелбърн през 1887 година, а стандарта на породата бил установен през 1896 година.


Общ вид Малко куче, с правоъгълен формат, остри, прави уши и купирана опашка.
Тип поведение Смело и активно куче, с присъщия на ловните териери борбен дух.
Цвят Син с кафяви подплащници. Монохромен пясъчен и монохромен червен.
Космена покривка Козината е права и твърда. Дължината є достига 6,25 см по цялото тяло с изключение на опашката, от китките на долу при предните крайници и от скакателната става на долу при задните крайници. Козината по ушите е много къса. Подкосъмът е къс и мек.
Глава Дълга и здрава. Дължината на муцуната е приблизително равна на дължината на черепната част. При поглед отпред и отстрани черепът е голям и плосък, малко по-дълъг, отколкото широк. Стопът е плавен, но забележим. Муцуната е здрава и мощна. Устните са плътни, с тъмнокафяви или черни ръбове. Носната гъба е черна.
Уши Високопоставени, малки, прави и насочени напред и нагоре.
Очи Малки, с овална форма, оцветени тъмнокафяво до черно.
Зъби Добре развити, с ножична захапка.
Шия Дълга, здрава, с леко изразен арковиден профил.
Тяло Компактно, с добре извити, но не кръгли ребра. Гръдният кош се спуска малко под лактите. Гърбът е прав и здрав.
Предни крайници Лопатките са дълги и косо поставени и сключват с раменните кости ъгъл от 90О. Лактите са прибрани към гръдния кош. Подрамената са прави, успоредни при поглед отпред, със средно дълги кости с овално сечение. Метакарпусите са здрави, с много лек наклон.
Задни крайници Здрави, с добре заъглени коленни и скакателни стави. Бедрата и подбедрата са добре замускулени. Метатарзусите са къси и перпендикулярни на земята.
Лапи Малки, кръгли, с компактни сводести пръсти. Ноктитеса здрави, къси и черни.
Опашка Високо поставена и почти перпендикулярно носена. Купира се, като се оставя малко по-малко от половината.


АВСТРАЛИЙСКИ ТЕРИЕР-0АВСТРАЛИЙСКИ ТЕРИЕР-1