ДАЛМАТИНEЦ, – FCI № 153

синоними: далматин, Dalmatien, Dalmatian, Dalmatina, Dalmatiner,
Dalmatinac, Spotted Dick, English Coach Dog, Carriage Dog, Plum Pudding Dog, Fire House Dog
произход – Далмация/Република Хърватска
размери
FCI AKC KC
ръст 56–61 см 48–58,5 см 58,4–61 см
54–59 см 55,9–58,4 см
тегло 27–32 кг
24–29 кг
История Малко са породите, за чийто произход са водени толкова много спорове. Години наред неповторимо напръсканият красавец беше повод за учени и изследователи от няколко страни да доказват принадлежността му към съответната държава. Кинофилските съобщества от Италия, Югославия и Великобритания претендираха да разполагат с най-сериозни доказателства, причисляващи пъстрия джентълмен към националния породен фонд на всяко едно от тях. И така до 1993 г., когато на заседанието на Комисията по стандартите на Еф Се И представителите на Република Хърватска решават спора в своя полза, представяйки най-старото открито историческо доказателство за произхода на далматинеца – голям античен релеф от Далмация, изобразяващ петнисто ловно куче.
Истина е, че оцветени по подобен начин кучета могат да бъдат видени и на още много древни изображения, като се започне от Древния Египет, мине се през етруските, старите гърци и се стигне до петнистите кучета на Рагуза и келтските гончета.

Общ вид Средно високо, стройно и елегантно куче. Мускулесто, със симетрични пропорционални части, без никаква тенденция за грубост. Пъргаво и издръжливо.
Цвят Окраската е от голямо значение. Основното оцветяване и при двата варианта е чисто бяло, без допълнителни цветове. Черните петна при единия вариант трябва да бъдат с чисто черен цвят и колкото по-ясен е цветът, толкова по-добре. При другия вариант петната са кафяви, със същите характеристики. Размерът им не трябва да бъде много голям, формата е закръглена, с ясно очертани граници. Петната по главата, ушите, краката и опашката са по-малки, отколкото по тялото.
Космена покривка Косъмът е къс и плътно покрива цялото тяло.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е плътна и не образува гънки. Мускулатурата е суха и здрава. Костите са сухи и здрави.

Глава Пропорционално дълга. Черепната част е плоска, достатъчно широка между ушите, леко заоблена над слепоочията. Стопът е немного изразен. Муцуната е издължена и здрава. Носната гъба е черна при чернопетнистите кучета и кафява – при кафявопетнистите.
Уши Поставени са умерено високо, със средна големина, доста широки в основата, постепенно стеснявайки се към върховете, които
са заоблени. Плътно прилягат върху главата, тънки и нежни.
Очи Умерено широко поставени, средно големи, закръглени и бистри, с интелигентен израз. Оцветяването им зависи от пигментацията на кучето. При чернопетнистите кучета очите трябва да са тъмни (черни или тъмнокафяви). При кафявопетнистите – жълти или светлокафяви. Ръбовете на клепачите при черния вариант са черни, а при кафявия – тъмнокафяви.
Зъби Здрави, добре развити, захапката е ножична.
Шия Достатъчно дълга, леко извита, елегантна, без гънки.
Гърди Достатъчно широки, дълбоки и дълги. Достигат на дълбочина до нивото на лактите. Ребрата са леко извити.
Холка Висока.
Гръб Дълъг и здрав.
Поясница Добре развита, мускулеста и леко засводена.
Крупа Мускулеста, достатъчно дълга, с лек наклон към опашката.
Корем Мускулест и леко повдигнат.
Предни крайници При поглед отпред – прави и успоредни. Плещите са мускулести и осигуряват бързина. Лактите са приближени до трупа. Подрамената са прави и мускулести.
Задни крайници Мускулите на задните крайници са добре изразени и гъвкави. Скакателната става е силна и добре изразена.
Лапи Лапите са закръглени, събрани, със закръглени и еластични възглавнички. Ноктите при черния вариант са черни и бели, а при кафявия – кафяви и бели.
Опашка Не трябва да е прекалено дълга, нито поставена твърде ниско. При движение се носи леко повдигната над линията на гърба, без да се завива. Космите по нея също са къси и прилепнали, посипана е с по-дребни петна.

190-0190-1