ЧЕРЕН ТЕРИЕР, – FCI № 327

синоними: черный терьер, Tchiorny Terrier, Black (Russian) Terrier, Russischer Terrier, Schwarzer Terrier, Terrier noir (russe)
произход – Русия
размери
FCI АКС КС
ръст 66–72 см 64–70 см
тегло около 40 кг
История Тази порода е създадена в развъдника "Червена звезда" край Москва чрез използването на сложно възпроизводително кръстосване на известни, добре съчетаващи се и взаимно допълващи се породи.
Първоначалната работа се е водила по две направления:
– Получаване на кръстоски между еърдейлтериер и ризеншнауцер. Кучетата, получени от това кръстосване, били с черен цвят и значително по-едри и злобни от еърдейлтериера.
– Получаване на кръстоски между ризеншнауцер и ротвайлер. Това кръстосване е дало животни с едър ръст, здрави кости и масивна мускулатура, с укрепнала нервна система и засилила се активно отбранителна реакция.
Част от получените приплоди унаследили масивността и едрия ръст на ротвайлера, а друга част били по-леки, по-сухи и подвижни – унаследявайки тези качества от еърдейлтериера. От ризеншнауцера всички кучета взели черния цвят и дългата груба козина. Работата продължила с развъждане на тези допълващи се типове "в себе си" и провеждане на строг индивидуален подбор по екстериорни и служебни качества. В началото били използвани няколко разплодника от породните групи московски водолаз и московски дог, които обаче не оказали влияние при формирането на новата порода.


Стандарт на черния териер: Черният териер е куче над средния ръст, силно, с масивни кости и мускулатура. Кожата е плътна, еластична и не образува гънки и провисналости. Кучетата от тази порода са злобни, недоверчиви към непознати хора, издръжливи и добре приспособяващи се към различни климатични условия. Поддават се добре на дресировка.
Тип конституция Здрав и здраво-груб.
Особености на поведението Типът висша нервна дейност е силен, уравновесен, подвижен, с отбранителна реакция в активна форма.
Полов тип Добре изразен. Мъжкарите са мъжествени, по-едри и по-масивни от кучките.
Космена покривка Козината е груба, твърда, гъста и добре прилепнала. Косми с дължина 4–10 см покриват цялото тяло на кучето. Добре развит е украсяващият косъм. На муцуната той образува четинести мустаци върху горната челюст и брада с такава структура на долната. Над очите се образуват твърди четинести вежди. Удълженият косъм на шията и холката образува грива. Предните крака до лактите и задните до бедрата са добре защитени от твърд и дълъг косъм. Подкосъмът е твърд и добре развит.
Цвят Черен и черен със сивкав отенък.
Глава Дълга, умерено широка в черепната част, със закръглени скули. Челото е плоско, а преходът към муцуната е забележим, но не рязък. Муцуната е паралелна на линията на челото, масивна, леко заострена, малко по-къса от дължината на черепната част. Мустаците и брадата придават на муцуната тъпа и квадратна форма. Устните са дебели и месести. Горната устна плътно приляга към горната челюст, без да образува гънки.
Уши Високо поставени, висящи на хрущялите, неголеми, с триъгълна форма. Предните краища прилягат към скулите.
Очи Неголеми, с овална форма, косо поставени и тъмни.
Зъби Големи, бели, плътно прилягащи един към друг. Резците в основата си са разположени в една линия. Захапката е ножична.
Шия Дълга, масивна и суха. Поставена под ъгъл 40–45° към линията на гърба.
Гърди Широки, дълбоки, с леко изпъкнали ребра. Долната част на гърдите се намира на една линия с лактите или малко под тях.
Корем Повдигнат над линията на гърдите.
Холка Висока, добре открояваща се над линията на гърба.
Гръб Прав, широк и мускулест.
Поясница Къса, широка и мускулеста. Леко изпъкнала.
Крупа Широка, мускулеста, леко наклонена към високо поставената опашка.
Опашка Високо поставена, дебела, късо купирана (оставят се 3–4 прешлена).
Предни крайници При поглед отпред – прави и успоредни помежду си. Ъгълът на раменната става е около 110°. Лактите са насочени назад. Подрамената са прави и дебели, с къси, отвесно поставени метакарпуси.
Задни крайници При поглед отзад – прави и паралелни помежду си, поставени малко по-широко от предните. Бедрата са мускулести и добре развити. Подбедрата са дълги и наклонено поставени. Скакателните стави са сухи и добре изразени. Метатарзусите са масивни и дълги, поставени почти отвесно.
Лапи (предни и задни) Големи, засводени, с прибрани пръсти и закръглена форма.
Движения Свободни, плавни и леки. Характерен алюр са скъсеният тръс и галопът. При движение в тръс крайниците трябва да се движат праволинейно, с известна приближеност на предните крайници към средната линия. Гърбът и поясницата гъвкаво и еластично пружинират.
Дисквалифициращи пороци Всички отклонения от нормалната ножична захапка. Крипторхизъм – едно- или двустранен. Недоразвит семенник. Петниста окраска, бели лапи, наличие на подплащници. Сива окраска. Липса на един от резците или на един от кучешките зъби. Липса на един от третите, един от четвъртите предкътници или на един кътник.


ЧЕРЕН ТЕРИЕР