ФРЕНСКИ БРАК, – тип пиренейски – FCI № 134

синоними: Braque francais petit type Pyrenees, French Pointer Small, Franzosischer Vorstehhund – klein
произход – Франция
размери
FCI АКС КС
ръст 47–58 см 47–56 см
тегло 17–25 кг
История Тази порода е пряк наследник на старотипния френски брак – най-стария късокосмест френски птичар, създаден в района на Пиренеите в периода ХVI–ХVII в.


Общ вид Тези кучета са със среден ръст, но доста мощни, с голяма и тежка глава. Цветът им е предимно кафяв, кафявопетнист или бял с кафяви петна. Външният му вид и близостта с границата на Испания дават основание да се смята, че породата е създадена върху основата на староиспанския късокосмест птичар, в който била влята кръв от местни гончета и от староиталианския брак. В резултат френският брак получил доста добри ловни качества, силно обоняние, твърда стойка и наистина ефикасен маниер на търсене и си спечелил репутацията на един от най-продуктивните птичари на своето време. Тези кучета лесно се поддават на обучение, имат вродена склонност към стойка и апортировка, спокоен характер и уравновесена нервна система. И тъй като в районите на тяхното разпространение дивечът не бил в изобилие, селекционерите обръщали особено внимание на развъждането на максимално издръжливи животни, способни да търсят дълго време дивеча.
Добрите ловни качества направили тези кучета популярни и превърнали породата в най-многобройната от късокосместите птичари до края на ХIХ в. След това, попадайки в плен на модния за онова време курцхаар и английски пойнтер, френските ловци почти се отказали от своята стара порода. И на практика 20-те години на ХХ в. заварили малък брой от тези кучета запазени в чистия им вид в някои югозападни райони на Франция и те станали ядрото, послужило за възстановяване на породата.


ФРЕНСКИ БРАК, – тип пиренейски