ФОКСТЕРИЕР, – твърдокосмест – FCI № 169

синоними: Fox Terrier Wire, Wire-Haired Fox Terrier, Drahthaariger Foxterrier, Fox-Terrier Ў poil dur
произход – Великобритания
размери
FCI AKC KC
ръст 35–39,5 см до 39,5 см до 39 см
малко по-ниско
тегло 7–9 кг 8 кг идеално 8,25 кг
7 кг малко по-леко
История Предназначението на твърдокосместия фокстериер е същото както на гладкокосместия. Смята се обаче, че той е създаден по-късно, и сред неговите предци се посочват старинните твърдокосмести работни териери от типа Black and Tan от Уелс, Дъръм и Дербшир. Последвалото кръстосване на гладкокосместия и твърдокосместия вариант довело до увеличаване на дела на белия цвят в окраската на твърдокосместото куче и до известно облекчаване на конституцията. Функционалните предимства на твърдия косъм скоро изместили гладкосоместата порода и твърдокосместият фокстериер станал много по-популярен и разпространен.


Общ вид Малко, пропорционално и хармонично куче с квадратен формат.
Тип поведение Както при гладкокосместия фокстериер.
Цвят В окраската трябва да преобладава белият цвят. Ивиците, червеният и тъмнокафявият цвят, както и синият цвят с подплащници са голям недостатък, но тук трябва да се отбележи, че при общата оценка на екстериора оцветяването няма особено голямо значение.
Космена покривка Основната разлика между гладкокосместия и твърдокосместия фокстериер се състои в това, че козината на първия е права и къса, а на втория – твърда и по-дълга. За идеална се счита тази козина, която наподобява твърдата и гъста повърхност на тъкан, направена от влакната на кокосовия орех. Космите са здрави и растат толкова плътно и гъсто, че при разрошване с пръсти не се вижда кожа. Има още един, по-къс, нежен и мек слой подкосъм. По слабините космите са по-меки, отколкото по гърба и поясницата. Дори и най-твърдата козина не е абсолютно права, а има леко вълниста форма. Къдравата козина обаче е голям недостатък. Само по долната и горната челюст козината може да бъде къдрава и толкова дълга, че да придава на муцуната формата на тухла. Дължината на косъма по предните крайници е 20–25 мм, по холката, гърба, ребрата и задните крайници е по-голяма – достига до 38 мм. Тези данни се посочват само като ориентировъчни, а не като твърдо правило, тъй като дължината на косъма зависи от сезона и типа на кучето.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е плътна и гладко покрива цялото тяло, без да образува гънки. Мускулатурата е суха. Костите са здрави.
Глава Горната линия на черепа е почти плоска, с умерен наклон. Черепната част постепенно се стеснява към очите. Пропорционалната глава може да има само незначителна разлика между дължината на черепната част и муцуната. Ако муцуната е забележимо по-къса, това е недостатък, тъй като главата изглежда слаба и незавършена. Ако очите са поставени твърде високо и близо до ушите, това също е недостатък. За такава глава е прието да се казва, че няма типичното за породата изражение. Муцуната трябва постепенно да се стеснява от очите към носа, без обаче да има клинообразна островърха форма. Прекалено грубата муцуна или силно развитите мускули в основата на челюстите са нежелателни и изглеждат некрасиво и в такива случаи се говори за "скулесто" куче. Носната гъба е черна.
Уши Неголеми, средно дебели, с V-образна форма, клепнали напред, с краища, прилегнали към черепа. Мястото на сгъването на ухото трябва да бъде повдигнато над нивото на черепа. Висящите или неподвижно увисналите отстрани уши не са типични за фокстериера. Полуправите уши са нежелателни.
Очи Неголеми и неизпъкнали, закръглени и немного широко поставени, тъмни на цвят. Всеки оттенък на жълтия цвят е недопустим.
Зъби Горната и долната челюст трябва да бъдат умерено здрави и мускулести, със симетрично разположени, плътно прилепнали зъби. Захапката е ножична.
Шия Съразмерно дълга, суха и мускулеста, без кожни гънки. При поглед отстрани профилът є образува плавна крива линия.
Гърди Дълбоки и немного широки. Предните ребра са умерено изпъкнали, задните са поставени колкото е възможно по-назад.
Холка Добре развита.
Гръб Къс и прав. Колкото по-къс, толкова по-добре, но при условие че шията е достатъчно дълга и свободна в движенията си.
Поясница Къса и права.
Крупа Къса и здрава.
Корем Мускулест и стегнат.
Предни крайници При поглед отпред лопатките се спускат от холката успоредно. При поглед отстрани са дълги и косо поставени. Подрамената са прави и успоредни.
Задни крайници Здрави и мускулести. Бедрата са дълги и здрави. Колената са добре закръглени, без да са насочени нито навън, нито навътре. Скакателните стави са с добре изразени ъгли и се намират ниско над земята. Метатарзусите са отвесно поставени и при поглед отзад – успоредни. При къси подбедра и отвесно поставено бедро задните крайници имат най-лошата форма. В този случай кучето ги използва по-скоро като подпори, отколкото като източник на движеща сила.
Лапи Неголеми, кръгли, здрави и плътни. Стъпалните възглавнички са здрави и плътни. Пръстите са леко засводени. Лапите не трябва да бъдат насочени нито навън, нито навътре.
Опашка Високо поставена, здрава, покрита с гъста козина. Купира се на 1/4 от дължината. Носи се високо вдигната, без обаче да е завита.


ФОКСТЕРИЕР, – твърдокосмест