ФОКСТЕРИЕР, – гладкокосмест – FCI № 12

синоними: Fox Terrier Smooth, Foxterrier – glatthaarig, Fox-terrier Ў poil lisse
произход – Великобритания
размери
FCI AKC KC
ръст 35–39,5 см до 39,5 см
тегло 7–9 кг 8 кг 7,3–8,2 кг
7 кг 6,8–7,7 кг
История Смята се, че сред предците на това куче са териерите от Чешир и Шропшир, гладкокосместият черно-кафяв териер (Black and Tan Terrier), бултериерът, бигълът и грейхаундът. Аристократите използвали тези кучета като помощници на глутниците от фоксхаунди. Когато подгонената от тях лисица се скриела в леговището си, задачата да я преследва и измъква от там получавало малкото, темпераментно и смело куче фокстериер.


Общ вид Малко, здраво и пъргаво куче с подчертана симетричност на формите. Фокстериерът не трябва да бъде дългокрак, но и късите крака са недостатък.
Тип поведение Темпераментно, весело, но много смело куче.
Цвят Трябва да преобладава белият цвят. Ивици или петна с тъмнокафяв цвят са нежелателни. Все пак окраската не играе решаваща роля при оценката на екстериора.
Космена покривка Космите са прави, гладки и добре прилягащи. Космената покривка е гъста и твърда. Коремът и вътрешната част на бедрата не трябва да бъдат оголени.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е плътно прилепнала, без никакви гънки. Мускулатурата е елегантна, пъргава и здрава. Костите са сухи и здрави.
Глава Черепната част е плоска, сравнително тясна, постепенно стесняваща се към очите. Стопът не е силнозабележим. Скулите не са запълнени. Челюстите са здрави и мускулести и не трябва да приличат на челюстите на хрътка. Муцуната постепенно се стеснява към върха. Носната гъба е черна.
Уши С V-образна форма, малки, висящи на хрущял напред и не настрани както при фоксхаунда.
Очи Малки, сравнително дълбоко поставени, с тъмен цвят и овална форма. Живи и горящи.
Зъби Здрави и бели. Захапката е ножична.
Шия Пропорционално дълга, суха, мускулеста, без кожни гънки, постепенно разширяваща се към рамената.
Гърди Дълбоки и немного широки. Предните ребра са умерено изпъкнали, а задните са дълбоки.
Холка Здрава и добре развита.
Гръб Къс, прав и здрав.
Поясница Здрава и леко изпъкнала.
Крупа Къса и мускулеста.
Корем Прибран и стегнат.
Предни крайници Лопатките са дълги и косо поставени. Плещите са добре развити.
Задни крайници Здрави и мускулести. Бедрата са дълги и здрави. Метатарзусите са къси и отвесно поставени както при фоксхаунда. Ставните съчленения са с добре изразени ъгли.
Лапи Кръгли, неголеми, събрани. Възглавничките са твърди и здрави. Лапите не бива да бъдат насочени нито навътре, нито навън.
Опашка Поставена сравнително високо, достатъчно здрава. Кучето я носи весело изправена, но не извита над гърба.


ФОКСТЕРИЕР, – гладкокосмест