СРЕДНОАЗИАТСКА ОВЧАРКА, – алабай – FCI № 335

синоними: среднеазиатская овчарка, туркменский алабай, алабай, Alabay Koyunchi, Mid-Asian Shepherd Dog, Middle Asian Ovtcharka, Berger de l’Asie centrale
произход – Русия/Туркмения
размери
FCI АКС КС
ръст над 65 см
над 60 см
Това е един от най-древните представители на групата на догообразните кучета. Както и кавказката овчарка, не е наречен по най-подходящия начин. Туркмените го наричат алабай и това е истинското му име. Намира се в тясна родствена връзка с догообразните кучета на Турция, Иран и Афганистан (арийски молос, саге коочи, саге мазандарани, кангал, карабаш, акбаш) и е братовчед на нашето каракачанско куче.


Стандарт на средноазиатската овчарка алабай Средноазиатските овчарки са кучета над средния ръст, груби, силни, смели и недоверчиви към непознати.
Тип конституция Груб, с масивни кости и мощна мускулатура. Често се срещат животни от тази порода с тенденция към рехав тип конституция. Кожата е дебела, с добре развита подкожна съединителна тъкан, достатъчно еластична, често образува гънки в областта на шията.
Особености на поведението Типът на висшата нервна дейност е уравновесен и спокоен. Преобладаващата реакция е отбранителна в активна форма.
Полов тип Добре изразен. Мъжките са мъжествени, по-едри и по-масивни от кучките. Половият диморфизъм е силно изразен.
Космена покривка Козината е груба, права, с добре развит подкосъм. На главата и предната страна на крайниците е къса и плътно прилепнала. В зависимост от дължината на козината се различават два типа:
– с удължен (7–8 см) покривен косъм на ушите, шията, по задната повърхност на крайниците и по опашката.
– с къс (3–5 см) и гладко прилепващ косъм.
Цвят Бял, черен, сив, жълтеникав, риж, кафяв, тигров и петнист.


Глава Масивна, широка в черепната част, със силно развити скули. Черепната част е плоска. Стопът е слабо изразен. Муцуната е малко по-къса от дължината на мозъчната част, широка в основата си и почти не се стеснява към носа. При поглед отпред и отгоре изглежда правоъгълна. В профил има тъпа форма с дебели висящи горни устни. Носната гъба е голяма и черна. При светло оцветените кучета се допуска кафява носна гъба.
Уши Малки, висящи, ниско поставени, с триъгълна форма. Купират се в ранна възраст.
Очи Тъмни, широко и хоризонтално поставени, закръглени.
Зъби Бели, големи, плътно прилягащи един към друг. Резците в основата си са разположени в една линия. Захапката е ножична.
Шия Къса, мускулеста, ниско поставена под ъгъл около 30–40° към линията на гърба.
Гърди Широки, дълбоки, със закръглени ребра. Долната линия на гърдите се намира на едно ниво с лактите или под тях.
Корем Умерено повдигнат.
Холка Висока, добре изразена, особено при мъжките. Височината при холката е с 1–2 см по-голяма от височината при кръстеца.
Гръб Здрав, широк и прав.
Поясница Къса, широка и леко изпъкнала.
Крупа Широка, мускулеста, почти хоризонтално поставена.
Опашка Високо поставена, със сърповидна форма, достига до скакателната става. Купира се късо.
Предни крайници При поглед отпред – прави и паралелни помежду си. Дължината на предните крайници до лактите е малко повече от половината на височината на кучето при холката. Ъгълът на раменната става е около 100°. Подрамената са прави, масивни и дълги. Метакарпусите са къси, широки, здрави и отвесно поставени.
Задни крайници Паралелно поставени, с леко изправени ставни ъгли. Подбедрата са къси. Метатарзусите са масивни, отвесно поставени.
Лапи (предни и задни) Големи, закръглени, с плътно прибрани пръсти.
Движения Най-характерни за тази порода са тежкият тръс и галопът. При движение в тръс крайниците трябва да се движат праволинейно, предните крайници се приближават към средната линия.
Дисквалифициращи недостатъци Всички отклонения от ножичната захапка. Крипторхизъм, едностранен или двустранен. Недоразвит семенник. Липса на един резец или един кучешки зъб; един от третите или един от четвъртите предкътници или един кътник.


СРЕДНОАЗИАТСКА ОВЧАРКА, – алабай-0СРЕДНОАЗИАТСКА ОВЧАРКА, – алабай-1