САЛУКИ, – FCI № 269

синоними: Saluki, Persian Greyhound, Gazelle Hound, Aralian Hound, Persischer Windhund, Levrier persan,
персийска хрътка

произход – Иран
размери
FCI AKC KC
ръст 58–71 см 58,5–71 см 58,4–71,1 см
малко по-ниско малко по-ниско пропорционално
по-дребни
тегло 14–25 кг
История Корените на тази порода се крият в културата на Древния Египет, където нейните предци са били използвани за лов. Името є се свързва с името на град Салук, изчезнал под пясъците на пустинята. За чувствата, които хората изпитвали към нея, говори достатъчно името, дадено є от средновековните мюсюлмански ловци – "свещен дар от Аллах". Преклонението, което изпитвали пред това куче, им позволявало да ядат дивеч, уловен от салуки, нещо, което не може да се случи с дивеч, който бил уловен от друго куче и бил считан за нечист. Сред някои мюсюлмански народи съществува традиция, според която салуки никога не се продава. Дава се само като подарък или като израз на уважение.


Общ вид Високо сухо, елегантно и енергично куче от групата на хрътките, с характерни увиснали и покрити с дълга козина уши.
Тип поведение Уравновесено, чувствително куче с аристократична осанка. Със силно развит ловен инстинкт, вярно и привързано към стопанина си.
Цвят Бяло, светлокремаво-бяло, златисто-червено, сивкаво, черно или различни комбинации от тези цветове.
Космена покривка Козината е мека, гладка и фина. По главата, тялото и предната част на краката е къса и плътно прилепнала. По ушите, задната част на крайниците и по опашката космите са дълги и образуват характерни за породата ресни.


Глава Дълга и сравнително тясна. Между ушите е леко разширена, с плавен стоп. Челната част е плоска, със сравнително изразен тилен гребен. Муцуната е плътна, достатъчно масивна, по дължина приблизително равна на дължината на челото.
Уши Поставени на нивото на очите или малко по-високо, дълги, висящи близо до главата, покрити с дълги коприненоподобни косми.
Очи Големи, с овална форма, на цвят от лешникови до тъмнокафяви.
Зъби Големи, бели. Захапката е ножична.
Шия Достатъчно дълга, суха, добре замускулена.
Гърди Гърдите са по-скоро тесни, но дълбоки и дълги.
Холка Добре развита.
Гръб Прав, добре замускулен.
Поясница Къса, мускулеста.
Крупа Сравнително дълга, мускулеста, леко наклонена.
Корем Мускулест и стегнат, леко повдигнат.
Предни крайници При поглед отпред – прави и успоредни. Лопатките са косо поставени и мускулести. Ъгълът при раменната става е леко отворен. Подрамената са дълги, сухи и добре замускулени. Метакарпусите са дълги, леко наклонени.
Задни крайници При поглед отзад – прави и успоредни, с достатъчно дълги и мускулести бедра. Подбедрата са сравнително дълги, мускулести и здрави. Метатарзусите са почти отвесни. Ъглите на ставните съчленения са леко отворени.
Лапи С овална форма, с прибрани засводени пръсти.
Опашка Ниско поставена, дълга, с лека извивка в края. Покрита отдолу с дълга козина.


САЛУКИ-0САЛУКИ-1