РУСКИ СПАНИЕЛ

синоними: русский спаниель, Russian Spaniel, Russischer Spaniel, Epagneul russe
произход – Русия
размери
ръст 38–44 см 36–42 см
История Ловът със спаниели в Русия не бил особено популярен. По-голям интерес към тези кучета бил проявен едва след Втората световна война, когато от някои страни от Централна и Западна Европа били внесени породисти кокерспаниели. Кръстосването на тези животни с модерен тип със запазените от дореволюционните години старотипни спаниели довело до получаването на кучета, притежаващи междинни отличаващи ги характеристики.


Общ вид Куче със сравнително нисък ръст, подходящо за лов.
Тип поведение Уравновесен и подвижен.
Цвят Едноцветен : черен, кафеникав и риж. Двуцветен : чернопетнист, кафявопетнист и рижопетнист. Трицветен : бял с петна и черно-кафяв с подплащници.
Космена покривка Покривните косми са дълги, меки и блестящи. Прави или леко вълнисти, плътно прилегнали. На главата и предната страна на крайниците космите са къси и прави. По шията, гърба, страните и крупата косъмът е дълъг и гъст. От долната страна на гърдите и корема и на задната страна на крайниците, а така също по ушите и долната страна на опашката украсяващият косъм е по-дълъг, мек, вълнист и образува подвес. Между пръстите космите образуват гъста "четка".
Кожа, мускулатура и кости Кожата е плътна, еластична, без рехава съединителна тъкан и не образува гънки. Костите са здрави. Мускулатурата е добре развита.
Глава Суха, умерено дълга, с овална, умерено широка черепна част. Челото е леко изпъкнало. Задтилният издатък е слабо изразен. Надочните дъги са силно развити. Линията на муцуната и челото са паралелни. Преходът от челото към муцуната е достатъчно изразен. Муцуната е дълга и широка. При поглед отгоре муцуната е малко по-тясна от черепната част, леко стесняваща се към носа. При поглед отстрани горната устна придава форма на правоъгълник с леко заоблен преден ъгъл. Цветът на носната гъба и устните е от светлокафяв до черен, предпочита се черен.
Уши Висящи, дълги, широки, плътно прилягащи към скулите. В долния си край – закръглени, поставени малко над или на нивото на линията на очите. Краят на леко опънатото ухо трябва да стига до носната гъба.
Очи Овални, умерено големи. Цветът е тъмно- или светлокафяв в зависимост от тона на окраската.
Зъби Здрави, добре развити, плътно прилягащи. Захапката е ножична.
Шия Умерено дълга, относително ниско поставена, с овален разрез, мускулеста и без гънки.
Гърди Умерено широки, дълбоки и дълги.
Холка Добре развита и висока.
Гръб Прав, здрав, широк, мускулест и леко изпъкнал.
Поясница Къса, широка, мускулеста и леко изпъкнала.
Крупа Широка, умерено дълга, мускулеста и леко наклонена.
Корем Умерено повдигнат.
Предни крайници Сухи, при поглед отпред – прави и успоредни. Ъгълът на раменната става е около 100°. Лактите са насочени назад. Подрамената са прави. Метакарпусите са обемисти и леко наклонени.
Задни крайници При поглед отзад – прави и успоредни, по-широко поставени от предните. При поглед отстрани – с добре изразени ъгли на ставните съчленения. Подбедрата са умерено къси и косо поставени. Метатарзусите са обемисти, поставени отвесно.
Лапи Закръглени, засводени, с плътно прилепнали пръсти и гъсти дълги косми между тях.
Опашка Дебела в основата си, подвижна, права, с подвес. Купира се наполовина. Кучето държи опашката на линията на гърба.


РУСКИ СПАНИЕЛ