НОРВЕЖКО ЛОСОВО КУЧЕ, – сиво – FCI № 242

синоними: Norsk Elghund (Gra), Norwegian Elkhound (Grey), Norwegischer Elchhund (grau), Dyrehund,
Chien d’elan norvegien (gris)

произход – Норвегия
размери
FCI AKC KC
ръст около 52 см 52 см идеално 52 см
около 49 см 49 см идеално 49 см
тегло около 25 кг около 25 кг идеално 23 кг
около 22 кг идеално 20 кг
История Някои смятат, че това е една от най-старите скандинавски породи ловни шпицове. Предците на норвежкото лосово куче са известни от дълбока древност и в течение на векове са живели в суровите условия на Севера и са били използвани от хората не само като помощници при лова, но и като кучета за охрана. Това позволило норвежкото лосово куче доста отдавна да се оформи като самостоятелна порода със специфични екстериорни качества и характер. За първи път тези кучета били показани на изложба в Норвегия през 1879 г. Макар че името им подсказва за тясна специализация в лова на лосове, те с успех могат да се използват и при лова на дребен дивеч, птици и даже на рисове и мечки.
Независимо от северния си произход и богатата космена покривка норвежкото лосово куче спокойно понася и високи температури. Доказателство за това е фактът, че през Втората световна война животни от тази порода са били използвани в Тунис като патрулни и караулни кучета и издържали на горещината по-добре, отколкото много други породи.


Общ вид Компактно здраво куче с квадратен формат и малко под средния ръст.
Тип поведение Смело, без излишна агресивност, спокойно и незаядливо куче, което при нужда може добре да се защити. В отношенията със стопанина проявява удивително съчетание на независимост и привързаност. Лесно се поддава на обучение.
Цвят Зонарно сив с лек оттенък на охра и с черни върхове на покривните косми. По гърдите, корема, крайниците и долната страна на опашката цветът е значително по-светъл. Зад лопатките, напречно на тялото, има добре изразена неширока по-светла ивица. Муцуната и ушите са тъмни. Стандартът определя строги изисквания към цвета. Всички отклонения от сивия цвят, както и прекалено тъмният и прекалено светлият сив цвят не се допускат. Забранени са също жълти и бели петна.
Космена покривка Козината е гъста и пищна. По шията и плещите – по-дълга и бухнала, а по останалата част на тялото – полуприлепнала.
Глава С широка и леко заоблена черепна част. Стопът е добре изразен, но не рязък. Муцуната е недълга, достатъчно широка в основата и равномерно стесняваща се към върха, без да е заострена.
Уши Високо поставени, немного големи и заострени, като височината им е малко по-голяма от ширината при основата.
Очи Леко косо поставени, кафяви, като се предпочитат по-тъмните. Погледът е енергичен и смел.
Зъби Здрави и бели, с ножична захапка.
Тяло Късо, здраво, със слабо изразена бъчвообразна форма и леко повдигнат корем. Крайниците са здрави, с неизразени ъгли на скакателните стави и овални лапи. Допълнителни пръсти не се допускат.
Опашка Завита плътно на колело, притисната към гърба или страната, но не и към бедрото.


НОРВЕЖКО ЛОСОВО КУЧЕ, – сиво