НЕНЕЦКА ЕЛЕНОВА ЛАЙКА

синоними: ненецкая оленогонная лайка, Nenetz Herding Laika

произход – Русия

размери

мин. 45 см мин. 40 см

История Ненецката лайка е порода, специализирана да помага на хората при пашата на северните елени. Историята є е тясно свързана с историята на еленовъдството, което е най-добре развито при ненците. Тяхното куче води произхода си от примитивните кучета на първобитните ловци, но в резултат на вековната селекция се е превърнало в най-еднотипната от северните породи кучета. При тази лайка е почти заглушен ловният инстинкт, така характерен за ловните и впрегатните кучета на Севера.

Общ вид Куче със среден и под среден ръст и здрав сух тип конституция. Живо, подвижно и недоверчиво.

Тип поведение Уравновесено, подвижено куче.

Цвят Разнообразен – бял, черен, зонарно сив, риж и петнист.

Космена покривка Козината е дълга, гъста, със силно развит подкосъм. Космите са прави, доста груби и здрави. Покривният косъм е добре развит, особено по шията, холката и лопатката, по задната страна на предните и задните крайници, по бедрата и по долната страна на опашката. Дължината на осевите косми е 8–9 см, на направляващите косми по шията – 13–14 см, а по опашката – до 20–25 см.

Кожа, мускулатура и кости Кожата е плътна, тънка, без рехава съединителна тъкан, еластична. Мускулатурата е дълга, но не дебела. Костите са леки.

Глава С относително широк череп и изпъкнало чело. Стопът е рязък. Муцуната е къса, масивна. Носната гъба е голяма, черна при тъмно оцветените и сива или кафява при светлите и белите кучета. Устните са сухи, плътно прилепващи.

Уши Прави, неголеми, с формата на равностранен триъгълник, с леко закръглени върхове. Често са покрити с дълга козина както от вътрешната, така и от външната страна.

Очи Неголеми, закръглени, сравнително хоризонтално поставени. Тъмни на цвят. При белите лайки се срещат сини очи.

Зъби Големи, бели, с ножична захапка.

Шия Високо поставена, суха, покрита с дълга козина.

Гърди С овална форма, дълбоки, долната част трябва да бъде на една линия с лактите.

Холка Леко изпъква над линията на гърба. Слабозабележима. Скрита под дълга гъста козина.

Гръб Широк, здрав и прав.

Поясница Къса, широка, леко изпъкнала.

Крупа Широка, къса, хоризонтално поставена.

Корем Леко повдигнат над линията на гърдите.

Предни крайници Ъгълът на раменната става е 90–100°. Подрамената са прави, с овален разрез и изглеждат дебели заради гъстата козина. Успоредни помежду си. Метакарпусите са широки, къси, почти отвесно поставени.

Задни крайници При поглед отзад – успоредни помежду си. Колената са закръглени, слабозабележими. Подбедрата са къси. Скакателните стави са сухи, плоски, с изправени ъгли (благодарение на късите подбедра се намират почти на една линия със седалищните издатъци). Метатарзусите са масивни, къси, вертикално поставени.

Лапи Здрави, закръглени, с прибрани пръсти. Дългата козина, която расте върху и между пръстите, добре покрива лапите отгоре и отдолу. Допълнителните пръсти се срещат много често.

Опашка Достига на дължина до скакателната става. Носи се завита на колело върху гърба.