МАСТИФ, – испански – FCI № 91

синоними: Mastin Espanol, Spanish Mastiff, Spanische Dogge, Matin Espagnol, Matin d’Estremadure,
Matin de la Manche

произход – Испания
размери
FCI АКС КС
ръст 65–75 см
малко по-ниско
тегло 50–65 кг
История Смята се, че още в средните векове предците на испанския мастиф са охранявали стадата говеда и овце при придвижването им между летните и зимните пасища. Документално свидетелство за вида на тези кучета е един портрет на Родригес де Силва Веласкес от 1656 г., на който е изобразен един величествен представител на тази порода. Първият клуб бил учреден доста късно, едва през 1981 г., по времето, когато в Испания има приблизително 15 000 кучета от тази порода и според мнението на сеньора Л. Г. Санчес Архона най-добрите от тях се намират при пастирите, независимо че по това време много от тези кучета се използват за охрана на заводи, частни вили и дори военни обекти.


Общ вид и характер Макар че много столетия е била свързана с овчите стада, тази порода не е типично пастирска, а един истински молос с характерната височина, мощната структура и релефната мускулатура. Това доста едро куче със средно дълга козина излъчва увереност и даже известно високомерие, но си остава предано, спокойно, умно и благородно животно, което благодарение на своята мощ може да бъде чудесен ловец. Вроденото му благородство не му пречи яростно да защитава стопанина си и неговото имущество, ако се наложи, и това му качество особено силно се проявява през нощта. Миролюбивият през деня мастиф става изключително агресивен към хората в нощните часове.
Цвят Всички оттенъци на жълтото, червеното, еленовочервеното или черното, тигров или комбинация от всички тези цветове, включително петнист.
Космена покривка Средно дълга, гъста, като особено гъста и по-дълга е върху плещите. По-дълга и копринена на пипане е върху опашката.
Глава Голяма, здрава, с квадратен профил. Ширината на главата е равна на дължината є. Задтилният издатък е изразен. Муцуната е мощна и еднакво широка по цялата си дължина. Устните са черни на цвят, като горната значително покрива долната и виси. Носната гъба е черна, с големи, широко отворени ноздри.
Уши Средно големи, сравнително високо поставени, висящи.
Очи В сравнение с главата изглеждат малки, с бадемовидна форма, с тъмен или лешников цвят. Погледът е внимателен, но спокоен. Ако погледнете кучето право в очите, то става строго и твърдо. Клепачите са плътно прилепнали, с черни ръбове.
Зъби Здрави. Кучешките зъби са големи. Захапката е ножична.
Тяло Изглежда компактно, събрано и силно, но в същото време гъвкаво и еластично. Ребрата са дълбоки и достатъчно изпъкнали. Гърбът е дълъг, широк и здрав. Горната линия на гърба трябва да бъде права както в стойка, така и при движение, като холката и крупата трябва да бъдат на еднаква височина.
Предни крайници Прави и мощни, със здрави кости и котешки лапи със засводени пръсти.
Задни крайници Ъглите при ставните връзки осигуряват свободни и елегантни движения с мощно отблъскване. Метатарзусите са здрави.
Опашка Силна и еластична, покрита с по-дълга козина, отколкото другите части на тялото. В спокойно състояние се отпуска надолу и стига до скакателните стави. В движение или при възбуда се повдига до нивото на линията на гърба, но не по-нагоре или над гърба.


МАСТИФ, – испански