ЛАКЕНОА, – белгийска овчарка – FCI № 15

синоними: Laekenois, Lakense
произход – Белгия
размери
FCI АКС KC
ръст 60–66 см 61–66 см
56–62 см 56–61 см
тегло 28 –35 кг
Общ вид Средно голямо, пропорционално развито куче, интелигентно и подвижно. То е създадено да живее и да работи на открито и климатичните условия не са проблем за него. Елегантните форми и изящната стойка определят впечатляващия външен вид на породата.
Тип поведение Вродената склонност на белгийската овчарка да охранява я превръща в безкомпромисен пазач на дома и семейството. Погледът є е жив и внимателен.
Цвят Червеникавобежов, с известно потъмняване на космите към черно в основата на опашката и около муцуната.
Космена покривка Козината е твърда и груба. Създава впечатление, че е рошава, но никога не е къдрава. Не се допускат меки и къдрави косми. По муцуната и над очите образува "мустаци", "брада" и "вежди", но въпреки това тя не изглежда правоъгълна и груба.
Кожа Еластична, но плътно прилепнала по тялото. Видимите участъци са добре пигментирани.


Глава Елегантно моделирана, удължена, но без да е прекалено дълга. Скулите са добре замускулени, но не изпъкнали. Стопът е плавен, но видим. Черепната част е пропорционална на общия вид на главата, при поглед отпред е по-скоро плоска, отколкото заоблена. Дължината на муцуната е почти равна на дължината на черепната част или съвсем малко по-дълга. Основата є е по-широка и се стеснява постепенно към носа. В профил горната линия на муцуната и линията на челото трябва да са успоредни. Устните са тънки, добре прилепнали и тъмно пигментирани.
Уши Високо поставени, с триъгълна форма и здрави хрущяли, прави.
Очи Поставени нито много дълбоко, нито изпъкнали, средно големи, с тъмнокафяв цвят. Клепачите са черни. Погледът е жив, внимателен и интелигентен.
Зъби Добре развити, пълен комплект. Ножичната захапка се предпочита, но се допуска и клещовидна захапка, която овчарите толерират.
Шия Мускулеста и суха, леко заоблена, с плавен преход към холката.
Гърди Немного широки, но дълбоки и просторни, без да са закръглени или плоски.
Холка Добре развита и мускулеста.
Гръб Прав, мускулест и пропорционално широк.
Поясница Къса, добре замускулена.
Крупа Мускулеста, леко наклонена.
Корем Мускулест и стегнат.
Предни крайници Прави, успоредни, със здрави кости и силна мускулатура. Раменната става образува ъгъл, осигуряващ перфектно движение. Подрамената са дълги и добре замускулени. Метакарпусите са добре развити, леко наклонени.
Задни крайници Прави и успоредни при поглед отзад. Бедрата са широки и мускулести. Скакателната става е суха и добре изразена. Метатарзусите са немного дълги, почти отвесни.
Лапи Кръгли, с добре прибрани пръсти и здрави черни нокти.
Опашка Добре поставена, като плавно продължава линията на гърба. На дължина достига до скакателната става. Носи се високо, но не и вертикално повдигната.


ЛАКЕНОА, – белгийска овчарка