ЙОРКШИРСКИ ТЕРИЕР

синоними: Yorkshire Terrier, Terrier du Yorkshire
произход – Великобритания
размери
FCI АКС КС
ръст 22–24 см
тегло до 3,5 кг
История Предците на този импозантен представител на "висшето" кучешко общество не били със синя кръв. Напротив, тези пъргави, трудолюбиви и изключително смели кучета били помощници на бедните слоеве от населението при лова на дребен дивеч. И дребните им размери били необходими, за да може при нужда кучето да бъде скрито заедно с плячката в неголяма чанта. По-дребните екземпляри от този тип хората носели в джобовете на връхните си дрехи и били непреодолима преграда за сръчните пръсти на джебчиите.
Сред предците на йоркшира срещаме черно-кафявия английски териер, който е послужил за създаването на много породи териери. Там виждаме имената на две вече изчезнали породи: Paisley и Clydesdale Terrier. Тези кучета били сравнително едри за тесните жилища на простолюдието и това бил поводът да се създаде миниатюрна порода. По време на първата изложба в Бирмингам през 1860 г. съдиите слагали бели ръкавици, за да установят дали представените териери не били боядисани с оловен окис, боя за обувки или някакъв друг оцветител, за да получат характерния за породата цвят на косъма. Породата е утвърдена от британския Кенел клуб през 1886 г. и това отваря пътя є към световния изложбен ринг. Първият регистриран представител на породата се наричал Хадърсфийлд бен, тежал 5,5 кг и имал високи оценки от 74 изложби, като наред с това успешно участвал в състезания за лов на плъхове.


Общ вид Малък дългокосмест териер със синьо-кафяв цвят и компактно хармонично тяло.
Тип поведение Смело и енергично куче със силно чувство за собствено достойнство.
Цвят Горната част на тялото от тилната кост до основата на опашката е покрита със стоманеносиньо седло без никакъв примес на бежово, светлокафяво, бронзово или черно. Космената покривка на опашката е с по-тъмен нюанс от тази на тялото. Обилната козина по гърдите е с наситен, блестящ, огненозлатист или бронзовокафяв цвят. Космите са най-тъмни в основата и постепенно изсветляват към върха. Ушите са покрити от козина с наситен свеж златисториж цвят.
Космена покривка Качеството на козината е от изключителна важност. Козината е дълга, абсолютно права, коприненоподобна. По муцуната е много дълга.
Глава Малка, като черепната част не е твърде изпъкнала или кръгла. Муцуната не е твърде дълга. Носната гъба е черна.
Уши Малки, с V-образна форма, прави, немного раздалечени.
Очи Средно големи, не са много изпъкнали, тъмни на цвят, с интелигентен израз. Клепачите са тъмни.
Зъби Захапката е ножична или клещовидна.
Тяло Пропорционално и много компактно. Гърбът е сравнително къс и прав.
Крайници Прави и успоредни, добре заъглени.
Лапи Кръгли, с черни нокти. Допълнителните пръсти се отстраняват.
Опашка Купира се и се носи малко над линията на гърба.


ЙОРКШИРСКИ ТЕРИЕР