ДАКЕЛ, – малък – FCI № 148

синоними: Dachshund, Teckel, Dackel
произход – Германия
размери
FCI AKC KC
гръдна
обиколка от 30 до 35 см
тегло до 4 кг до 5 кг 4,5 кг
Общ вид Ниско късокрако куче с дълго, компактно и замускулено тяло. Главата се носи изправена гордо и предизвикателно. С приятелско изражение. Въпреки късите си крайници не е тромаво или непохватно.
Тип поведение С уравновесен темперамент, без да е страхливо или агресивно, със силно развит ловен инстинкт.
Цвят Монохромен – Червеникав, жълто-червен, жълт, както и всички тези цветове със или без примеси на черни косми. Предпочита се чистият цвят, както и червеникавият, в сравнение с жълто-червения или жълтия. Белият цвят е нежелателен, но се допуска под формата на неголеми петна. Двуцветен – Наситено черен или кафяв и всеки от тях с рижи или жълти петна над очите, отстрани на муцуната, по гушата, от вътрешната страна на ушите, по гърдите, от вътрешната страна на краката, около ануса и от там – до почти половината на долната част на опашката. Ноктите и носът при черните кучета са черни, а при кафявите – кафяви. Допускат се малки бели петна, но са нежелани. Арлекин (тигров) – Основният цвят е винаги тъмен (черен, червен или сив). Предпочитат се светли петна с неправилна форма, които не трябва да са големи. Цветът на тигровия дакел е червеникав или жълтеникав, прошарен с тъмни ивици.
Космена покривка При малкия дакел съществуват 3 варианта – късокосмест, дългокосмест и твърдокосмест.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е добре прилепнала, мускулатурата е добре развита, а костите – здрави.


Глава Гледана отгоре и отстрани, е удължена и пропорционална, постепенно стеснявайки се към върха на носа, без да е остра. Черепната част е плоска. Надочните дъги са изпъкнали. Стопът е плавен. Ноздрите са добре развити. Устните са твърди и добре прилепнали.
Уши Високо поставени, средно големи и закръглени. Не са тесни, нито островърхи, добре подвижни. Вътрешният им ръб прилепва добре към бузата.
Очи Средно големи, с овална форма, разположени симетрично, ясни и приветливи. Винаги блестящи независимо от цвета на козината, от червеникавокафяви до черно-кафяви. При арлекините (тигровите) се предпочита очите да не са стъкловидни, перлени или рибешки, макар че са допустими.
Зъби 42 на брой, силни и отлично прилепващи помежду си. Ножичната захапка се предпочита пред клещовидната.
Шия Достатъчно дълга и мускулеста, леко извита от горната страна, с плътно прилепнала кожа. Стойката е естествено изправена.
Гърди Погледнат отпред, гръдният кош е овален, а отгоре и отстрани има голям обем. Ребрата са леко насочени назад. С добре развита гръдна кост, която е толкова изпъкнала, че оформя отстрани леко очертани вдлъбнатини.
Холка Добре развита.
Гръб Прав и леко наклонен назад.
Поясница Добре замускулена, съразмерно дълга.
Крупа Леко наклонена.
Корем Леко прибран.
Предни крайници Със силно развита мускулатура и правилни ъгли. При поглед отпред са сухи и прави, с добре развити кости и насочени напред лапи. Лопатките са дълги, косо поставени, плътно прилепнали към гръдния кош. Разположението на лактите не е нито навътре, нито навън. Подрамената са къси, но с такава дължина, при която височината от пода до най-ниската точка на гърдите да е
1/3 от височината при холката. Трябва да бъдат възможно най-прави. Метакарпусите в профил не трябва да са нито прекалено прави, нито много наклонени.
Задни крайници С добре развита мускулатура, пропорционални на предните. При поглед отзад – прави и успоредни. Бедрата са достатъчно дълги и мускулести. Коленната става е широка, силна, с изразен ъгъл. Подбедрата не трябва да са прекалено къси, сключват прав ъгъл с бедрата и са силно замускулени. Скакателните стави са здрави и правилно заъглени. Метатарзусите са сравнително дълги и леко наклонени.
Лапи Предните лапи са с 5 плътно прибрани пръста, засводени, със здрави възглавнички и силни къси нокти. Задните лапи са с 4 плътно прибрани и засводени пръста.
Опашка Немного високо поставена. Явява се естествено продължение на линията на гърба. Допуска се незначителна извивка в последната трета от дължината є.


ДАКЕЛ, – малък