ГРИФОН НА КОРТАЛС, – FCI № 107

синоними: Griffon d’arret Ў poil dur, Griffon Korthals, Wire-Haired Pointing Griffon, Franzosischer Rauhhaariger Vorstehhund
произход – Франция
размери
FCI AKC КС
ръст 55–60 см 51–61 см
50–55 см 51–56 см
тегло 20–25 кг
История Грифонът на Корталс е един от най-старите континентални твърдокосмести птичари, чийто произход се свързва с групата на твърдокосместите пастирски кучета – родоначалници на фландърското бувие и други сходни породи от Франция и Белгия. Негов създател и кръстник е немският развъдчик с холандски произход Едуард Корталс, отговарящ за развъждането на ловните кучета на принц Золмс Браунфелдски. Той си поставил за задача да създаде нова порода твърдокосмест птичар и за целта дълго време кръстосвал френски, белгийски и холандски твърдокосмести птичари, без да допуска кръв от друг тип ловни кучета. В резултат на това през 1872 г. породата била установена.


Общ вид Куче със среден ръст, пропорционално и мускулесто.
Тип поведение Темпераментно, енергично и издръжливо ловно куче с добро обоняние, "мъртва" стойка и добра апортировка. Способно да работи на всякаква местност и дивеч.
Цвят Стоманеносив, с кафяви петна или едноцветен – кафяв.
Космена покривка Рошава и твърда (но без да е пухкава или да се завива), с гъст подкосъм. Добре защитава кучето при работа в гъсти и бодливи храсти и го прави устойчиво на студ.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е плътна. Мускулатурата е мощна, костите – сухи и здрави.
Глава Дълга и сравнително голяма. Черепната част не е твърде широка. Муцуната е дълга, с почти квадратна форма. Има добре изразени "мустаци", "брада" и "вежди".
Уши Високо поставени, висящи, плътно прилепнали. Покрити със смесена (къса и дълга) козина.
Очи Големи, с овална форма и тъмножълт или кафяв цвят.
Зъби Добре развити и големи. Захапката е ножична.
Шия Достатъчно дълга, пропорционална на тялото, суха и мускулеста. Кожата не образува гънки.
Гърди Умерено широки, дълбоки до линията на лактите, с умерено извити ребра.
Холка Добре развита и мускулеста.
Гръб Широк, мускулест и прав.
Поясница Къса и мускулеста.
Крупа Широка и мускулеста, леко наклонена.
Корем Умерено повдигнат.
Предни крайници При поглед отпред – прави и успоредни, с леко отворени ъгли на ставните връзки. Лопатките са косо поставени и мускулести. Подрамената са прави, сухи и добре замускулени. Метакарпусите са сравнително къси и почти отвесни.
Задни крайници При поглед отзад – прави и успоредни, а отстрани – с леко изправени ъгли на ставните съчленения. Бедрата и подбедрата са дълги. Скакателната става е широка и суха. Метатарзусите са сравнително къси, отвесно поставени.
Лапи С овална форма и сводести прибрани пръсти.
Опашка Носи се хоризонтално. Купира се до 1/3 или 1/4 от дължината.


ГРИФОН НА КОРТАЛС