БРАЗИЛСКИ ТЕРИЕР, – FCI № 341

синоними: Fox Paulistinha de Brazil, Brazilian Terrier
произход – Бразилия
размери
FCI AKC KC
ръст 35–40 см
33–38 см
тегло около 10 кг
В края на ХIХ и началото на ХХ в. много младежи от Бразилия идват в Европа, за да получат престижно образование в известните университети. Когато се завръщат в родината си, те водят със себе си малки пъргави и безстрашни кучета, близки до стария тип черно-кафяв териер, фокстериер и парсън-джак-ръселов териер. Тези европейски териери и, както се предполага, кръстоските между пинчер и чиуауа са положили основата на новата порода. Макар години наред да е твърде популярен сред скотовъдите в Бразилия, този териер не е много известен в родината си и независимо от факта, че е втората след фила бразилска порода, регистрирана в Еф Се И, той тепърва ще "завладява" световната кинофилска общност.


Независимо от дребния си ръст бразилският териер е добър пазач и отличен ловец на диви свине и друг по-дребен дивеч. Пъргав, игрив и бърз, той би бил отличен партньор при "аджилити".
Космената покривка е къса, гладка и нежна. Оцветяването е в бяло, черно, с червеникави и синьо-червени петна на бял фон. Очите са малки, с плътно прилепнали клепачи и разнообразна пигментация.


БРАЗИЛСКИ ТЕРИЕР-0БРАЗИЛСКИ ТЕРИЕР-1