БАСЕТХАУНД, – FCI № 163

синоними: Basset Hound
произход – Великобритания
размери
FCI AKC KC
ръст 33–38 см 36/36 см 33–38 см
тегло 23 кг
История Чудесен представител на хондродистрофичните ловни кучета. Интересния си външен вид дължи на френските басети (bas – нисък), английския бигъл и блъдхаунда. Името басетхаунд се споменава за първи път през 1863 г. на една изложба в Париж, а породата е регистрирана официално 10 години по-късно. Сред почитателите є е и английската кралска двойка.
Общ вид Масивно ловно куче с къси крака. Задължително има определено количество отпусната кожа.
Тип поведение Спокойно, но не и страхливо куче.
Цвят Допустими са всички цветове на гончетата: трицветни – черно, тъмночервено, бяло; двуцветни – червено и бяло, като рисунъкът на петната е произволен.
Космена покривка Козината е къса, гъста, гладка и лъскава, без да е прекалено нежна. По цялото тяло е добре прилепнала, без стърчащи косми. Дългата и мека козина е сериозен недостатък.
Кожа, мускулатура и кости Кожата е свободна. Мускулатурата е мощна, а костите – здрави.


Глава Черепът е куполовиден, с добре изразен задтилен издатък. Стопът е умерено развит. Като цяло черепът е тесен, но не остър. Муцуната е успоредна на линията на челото и немного по-дълга от него. Кожата върху главата е отпусната, за да образува достатъчно добре изразени гънки. Устните са месести, като горната е достатъчно увиснала и напълно покрива долната. Носната гъба е черна, като при кучетата със светъл цвят на козината може да е кафява или тъмнокафява. Ноздрите са големи и широко отворени.
Уши Ниско поставени, никога над линията на очите. Много дълги (стигат най-малко до върха на носа). Много гъвкави, завити към главата, кадифени на пипане.
Очи С ромбовидна форма, нито много дълбоко поставени, нито изпъкнали, тъмни. При светло оцветените кучета – лешникови. Погледът е спокоен и сериозен. Долният клепач е отпуснат (ектропия). Светлите очи са недостатък.
Зъби Здрави, в пълен комплект. Захапката е ножична, но се допуска и клещовидна.
Шия Пропорционална на тялото, мускулеста и добре заоблена. Характерни са добре изразените, но не прекалени кожни гънки.
Гърди Умерено широки, с добре заоблени, забележимо разширяващи се назад ребра, с добре развита и изпъкнала навън гръдна кост.
Холка Добре развита.
Гръб Достатъчно дълъг, широк и прав. Разстоянието между холката и крупата не бива да е прекалено голямо.
Поясница Умерено дълга, мускулеста.
Крупа Широка и мускулеста.
Корем С почти хоризонтална долна линия.
Предни крайници Къси и мощни, със здрави кости. Лактите са насочени назад. Подрамената са извити леко навътре, но не толкова много, че това да пречи на движението на кучето.
Задни крайници Здрави и добре замускулени. Скакателните стави са разположени възможно най-ниско до земята, като не са обърнати нито навътре, нито навън, а са прави и успоредни.
Лапи Големи и мощни.
Опашка Дълга и здрава, много подвижна, по-дебела в основата, постепенно изтъняваща към върха, обрасла с твърди косми по долната страна. При движение се повдига саблевидно над гърба, но никога не се завива в кръг.


БАСЕТХАУНД